SPOT

Kiss Anna képzőművész „pöttyös” képeiből nyílik kiállítás május 17-én, pénteken 17 órakor az Öreghegyi Közösségi Házban. A június 16-ig látogatható tárlatot Pallag Zoltán szerző ajánlja a közönség figyelmébe.

Kiss Anna alkotása „Kiss Anna vagyok, 2005-ben végeztem a Pécsi Tudományegyetem Művészeti karán vizuális nevelés – festészet szakirányban. Általában sorozatokban gondolkodom, az éppen aktuális témakörben. A munkáimat alapvetően időszakos színhalmazok és visszatérő motívumok határozzák meg. A képek mondandója, tárgya általában az aktuálisan foglalkoztató mindennapjaimból és környezetemből kerül a vászonra. Kedvelem a különféle technikák vegyítését, és az azokkal való kísérletezést. A fent említett visszatérő motívumok és színek adnak egy biztosabb fogódzót az alkotásaim mentén. Számos esetben a pont–pötty–kör képe, fő- és mellékszereplőiként figyelhetők meg az elmúlt évek alatt készített festményeimen.

Így, a mostani kiállítási lehetőség kapcsán, úgy gondoltam, készítek egy válogatást, ahol a pont–pötty–kör motívum meghatározó szerepet tölt be. A 2008-as „pöttyös” sorozat került kiválasztásra, egy későbbi 2010-es munkával együtt. Ezeken a munkákon az említett motívumsor jelenléte a Braille-írás alapvető elemeként funkcionál, vagyis a képeken szereplő „pöttyök” szavakként, mondatokként áll össze a vásznon. Azonban nemcsak szigorú szabályok mentén kirajzolt sorok és képek láthatók, hanem teljesen kötetlen, szabad vonalként, foltként is megjelenő halmazok is. A variálhatóság lehetősége megtalálható magában a pont–pötty–kör motívumban is, formavilágának, üzenetének- és megjelenési lehetőségeinek összetettsége révén.”

Részletek a programajánlóban »