„Lélektől lélekig” a tóparton

kisfesztivál
Mikor:
2013. május 23. 15:30 – 23:00
Hol:
A Szabadművelődés Háza
Székesfehérvár
Fürdő sor 3.
Belépő:
ingyenes
Kapcsolat:
A Szabadművelődés Háza22/313-028E-mailEsemény/szervező honlapja

15.30 „Lelkek és göröngyök” – avagy, ha nem találjuk az utat, építsük együtt!

Ez itt az út, felénk futóMióta az ember ember, úton, és átvitt értelemben életúton jár. Ha már kétszer végigmegyünk ugyanott, akkor az már ösvény, ha többször, akkor szép lassan átalakul a táj és látszik, hogy ott emberek tartanak valamerre. Hogy az irány helyes-e, azt az utókor dönti el… Olykor magányos zarándok az ember az útján, máskor társai vannak, akikkel közös irányt vehet.

Most itt az alkalom, hogy közös utat építsünk, hogy közös alkotásunkkal megszínesítsük a szürke hétköznapokat! Hagyjuk el együtt megunt útjainkat, építsünk ösvényt egymás felé!

Festett kövekből, kavicsokból, törmelékekből építsünk közösen utat a tó partján!

 

17.00 Az Elhagyott kerengők című kiállítás megnyitója

fotókiállítás installáció a székesfehérvári Kortárs Művészeti Fesztiválon


Éjszaka egy indiai falu szélén egy elhagyatott, romos, mogul stílusban épült kerengőben…

Kupolák, boltívek, folyosók – apró neszek, kutyaugatás, vijjogó madárhang… Az ismeretlen és forma nélküli sötétséget derengő jelenések oszlatják el, és képzeletünk szabad mélységébe hívnak.

A képek űrjármű-szerű tóruszformák külső és belső világító ablakaiban láthatók, ahol a térbeli elrendezésük a készítésük helyére és elképzelt körülményeire is utal. A befogadást az eredeti helyszínen felvett éjszakai hangok segítik.

Koncepció, művészeti vezetés: Bérczi Zsófia
A képek és az installáció alkotói: Bérczi Zsófia, Tankó Barnabás
Díszműbádogos munka, fakupolák: Tankó Károly
Külön köszönet Terebessy Tóbiásnak a fénykeltő eszközökért!
Megnyitóbeszéd: Simon Viktória – kommunikáció- és médiaszakértő

A kiállítás megtekinthető: 2013. május 23 – június 23.

 

18.00 Élőkép vizuális színházi alkotóműhely: Menyegzők

Május a szerelem hónapja, a természet burjánzásának, a májusfa állításának az ideje. Egy élő művészeti installációt tervezünk, melyben absztrakt formában megjelenített párok újra és újra esküvőket kötnek Ezzel szeretnénk felhívni a folyamat ismétlődésére a figyelmet.

Menyegzők

Perpetuum mobile újra és újra ismétlődő koreográfia szerint egymás után köttetnek az esküvők absztrakt formában, ünnepélyes zenei aláfestésre.

MenyegzőkA koreográfia színtere két egymásba helyezett koncentrikus kör, melyeken – mint az órán – 12-12 pozíció van meghatározva – illetve csak a pozíciók által válik a kör meghatározottá. Ezek a pozíciók boltívek, kapuk. Ezek a boltívek jelölik ki praktikusan a párok útját, szimbolikusan pedig jelentetnek az életút során újabb és újabb kapukat, melyeken együtt mennek át. A belső körön a boltívek a körív mentén helyezkednek el – lehetővé téve a belépést a kör közepe felé, a külső körön a boltívek a körre merőlegesen helyezkednek el. A boltívek fűzfavesszőből készülnek.

Fekete-fehér párA jelmez egyszerű, absztrakt, mindkét figura nemtelen, hasonló a jelmezek formája, csak a színek különböznek (fekete és fehér) – mint egy-egy sakkfigura (a király és a királynő, vagy két futó), akikre hosszú fátylat akasztottak. A maguk után húzott hajszerű anyagnyúlvány ad egy valószerűtlen méltóságot a jelenetnek. A koreográfia vonalvezetése folyamatosan ismétlődik, de közben változó gesztusok teszik magát az akciót részleteiben is érdekessé.

A fekete és a fehér alak nemcsak esküvői párt szimbolizálhat, hanem a világban jelenlévő építő és lebontó, aktív és passzív erőket is.

Az akciónak 5 szereplője van: 4 mozgásszínész és egy zenész.

A zenész fő hangszere a „hang”, mely éteri hangzásával nagyon megnyugtató dallamvilágot biztosít.

Fekete asszonyok

 

19.00 A Drumses együttes keleti hangzásvilágot és hangkeltő eszközöket bemutató műsora

Egzotikus világzene

Drumses Vízizene

Soós Arnold Franczia Danival elkezdett zenélni, és ez lett belőle! Évek óta játszanak szép eredményekkel. Kertek között impróznak, keleti, egzotikus világzenei hangulatban. Majd megpróbálják elhagyni a kereteket… Általában sikerül is!

 

20.00 Lendvai Tibor egzotikus hangszereket bemutató előadása

Didgeridoo, esőhangszer, pánsíp, különleges fúvós hangszerek

 

21.00 Lake lounge a MéhkasAulával

Ejtőzős- nézegetős- hallgatózós audiovizuális est

 

21.00 Égi utakon a Terkán Lajos Csillagvizsgálóban

Minden káoszban van kozmosz (ékesség, rend, tisztesség) is, minden rendetlenségben rend is rejlik…” – C.G. Jung

Tejút

 

ASZMH