Újra zászlófesztivál

A Kortárs Művészeti Fesztivál hagyományos rendezvénye a Belvárosban rendezett zászló-kiállítás, amellyel a fesztivál idejére ünneplőbe öltözik városunk. Idén a megújult fehérvári Belvárosban május 13–25. között láthatóak a korábbi évek pályázataira érkezett művész-zászlók.

Zászlófesztivál

1996 óta rendezünk Székesfehérvár belvárosában művész-zászló kiállítást. Sok neves textilművész tervezett és készített ide munkákat, köztük Aranyosi Zsuzsanna, Bányász Judit, Czeglédi Júlia, Dorombi Mária, Fekete Dóra, Katona Szabó Erzsébet, Kecseti Gabriella, Kelemen Kata, Makkai Márta, Páger Bernadett, Péterfy Dóra, Prohászka Margit, Sárváry Katalin, Sütő Éva, Orient Enikő, Yengibarian Mamikon. A „legfehérváribb” zászlókat az itt élő művészek készítették: Hegedűs 2 László Debreczeni Katalinnal és Ecsedi Mária. Aprólékos kézműves munkával varrott zászlóik időt állónak bizonyulnak, művészi és technikai szempontból is. A korábbi évek pályázataira (1996, 2000, 2003, 2007–08) elkészült munkák kifüggesztésével öltözik a fesztivál ünnepi díszébe a város.

Zászló - Ecsedi Mária alkotása (2006)

Zászlót örökbe

 
Kissé zavarba jöttem tavaly ősszel, amikor kézhez kaptam a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény megtisztelő felkérését, hogy válasszak ki egy műtárgyat és jelképesen fogadjam örökbe: nem könnyű egy darabot kiválasztani ebből a hatalmas gyűjteményből. Bevallom, annak ellenére, hogy az örökbefogadott tárgyat nem hozhatom haza, a választásban eleinte mégis az vezérelt, hogy melyik alkotást tudnám elképzelni lakásunkban. Ebből a szempontból komoly versenyben volt Hegedűs 2 László és Szentes Ottokár, mert az ő munkáikra évek óta fáj a fogam: a síkból kiemelkedő, a festmény és a kisplasztika határán mozgó alkotásaik nagyon megfogtak. Ennek ellenére választásom végül egy olyan tárgyra esett, amelyet végképp nem lehetne hazahozni, szobába zárni, mert sokkal nagyobb teret, szabadságot igényel magának: Ecsedi Mária zászlója nemcsak egy műtárgy, hanem jelkép – egyike azon zászlóknak, amelyekkel minden évben szó szerint zászlót bont a Kortárs Művészeti Fesztivál. Egyszerre kortárs és archaikus, hiszen akár lehetett volna ilyen történelmi zászlója egy nemes családnak, vagy bármilyen szervezetnek. Amikor ez a zászló és társai megjelennek Fehérvár belvárosában, mindenki tudja, hogy kezdődik a fesztivál – és egyre több embertől hallom, milyen kár, hogy nem egész nyáron díszítik a várost, mert sokat tesznek hozzá a történelmi belváros arculatához.

Lőrincz Miklós

Képeink a korábbi zászlófesztiválokról:

A fehervar.net képei a korábbi zászlófesztiválokról (fotó: Göbölyös Imre):