Absztrakció, átlényegülés – piktúra és valóság metamorfózisa

Szegedi Csaba festőművész Akrilképek című tárlatát Pataki Gábor művészettörténész nyitja meg május 17-én, szombaton 15 órakor a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében.

Szegedi CsabaVelencétől New Yorkig, tenyérnyitől falméretig, monokrómtól koloristáig – a kiállítás anyaga térben és időben távoli munkák együttese.

Hogy Mantova vörösbarna téglafalai, bence-hegyi ködfoltok, pákozdi ingókövek, szobabelső délutáni fényárnyékai vagy Manhattan épületkanyonjai voltak a látványélmény inspiráló motívumai – szinte irreleváns.
Közös nevezőjük az absztrakció, az átlényegülés, piktúra és valóság metamorfózisa.

A kép önálló entitás, nem illusztráció, nem narratíva, nem festett malaszt. Nincs szükség verbális vagy egyéb értelmezésre, a lehetséges téri és tartalmi sejtelmek, képzettársulások a kép vizuális korrelációinak rendszeréből következnek és nem egyéb, a festészetre ráaggatott műfajidegen összetevőkből.

Szegedi Csaba 1996 óta a Székesfehérvári Művészek Társasága tagja. A korábbi fesztiválokon – a Társaság tagjaként – a Pelikán Galériában megrendezett tematikus kollektív tárlatokon vett részt (2006 Akt; 2007 Nyom; 2008. Kép-gép; 2009 Zöldség)

Székesfehérváron legutóbb 2010-ben az Öreghegyi Közösségi Házban volt önálló tárlata a Magyar Kultúra Napja alkalmából.