Individuum

Kráj László grafikai kiállítása
Mikor:
2014. május 5. 17:00
Hol:
Vörösmarty Mihály Könyvtár Zsolt utcai Tagkönyvtára
Székesfehérvár
Zsolt utca 34.
Szervező:
Vörösmarty Mihály Könyvtár Esemény/szervező honlapja
Kategóriák:
Címkék:

vmk_logo

Megnyitja: Kató Balázs keramikus
Megtekinthető: június 14-ig
Nyitva tartás: kedd–péntek 10–18, szombat 9–16 óráig
Honlap: http://www.vmk.hu/zsolt-utcai-tagkonyvtar


Az individuumokon, más szóval egyéneken, térben és időben behatárolható, egy biológiai vagy társadalmi csoporttól jól elkülöníthető személyeket értünk.

_DSC03315

Általában – annak ellenére, hogy minden ember körülbelül azonos fizikai felépítéssel rendelkezik (általában mindenkinek ugyanott van a lába, keze, feje, a fején a szemek, az orr, a fülek és a szája) – az emberek számára nem okoz gondot a körülöttük levő többi ember felismerése és egymástól való elkülönítése. Ez a valami, ez a megkülönböztető jel, vagy tulajdonság, ami alapján egyik embert megkülönböztetjük a többi embertől, ez teszi individuummá az embert.

Kraj LászlóAz alkotó az egyént, mint önálló érző-gondolkodó embert, a jelen és a mindenkori társadalomban elvárt és kényszerített helyzetének ellentmondásosságában jellemzi. Így a képek nemcsak egyenként, de sorozatként is elgondolkodtatóak.

A mai világban – melyet alapvetően az anyagi gondolkodásmód irányít – az egyén élettere leszűkült, érintve az „igazi” emberi érzelmek és értékek szabadságra juttatását, az emberek magasztosabb célokért való összefogását, valamint az erkölcsi, etikai és lelki világ torzulását eredményezve. Erre szeretné felhívni az alkotó a látogató figyelmét.

 

Kraj László 1975. 10. 21-én Siófokon született. A budapesti Dekoratőr és Kirakatrendező Iskolában végzett 1998-ban. 2004-ben az Enter Fesztivál keretében a vizuális alkotók között már feltűnt, ezenkívül még kiállítása nem volt.

Képek a megnyitóról (fotó: VMK):