Life Atlas Közösségi Installáció

A hellóGúta Polgári Társulás Életatlasz c. fotókiállítása [werkfilmmel és irodalmi közreműködővel]
Mikor:
2014. május 15. 17:00
Hol:
Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár
Székesfehérvár
Sóstó ltp. 1.
Szervező:
Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár EgyesületEsemény/szervező honlapja
Kategóriák:

GG Művház és Könyvtár EgyesületAz installáció időpontja: 2014. május 15-én, csütörtökön 17 órakor
Megtekinthető: június 5-ig
Nyitva tartás: hétköznapokon 13–18, és szombatonként 10–14 óráig.
Honlap: http://www.helloguta.eu, https://www.facebook.com/helloguta

A tárlat anyagát készíttette és válogatta; valamint a fotóanyagok elkészítésének háttérmunkálatairól beszél és werkfilm formájában bemutatja Borka Roland újságíró. Közreműködik: Bobory Zoltán, aki szemelvényeket ad elő a képeken megjelenített irodalmi művekből. Műsoridő: kb. 60 perc

ÉletatlaszSok szeretettel várjuk művelődési házunk kiállítás meg­nyi­tó­jára május 15-én 17 órára, mely a hellóGúta Társulás közreműködésével valósul meg.

A 13 témából álló tárlaton több mint harminc fénykép hi­va­tott bemutatni egyes – a hagyomány, az értékek és az útkeresésben fontos – irodalmi műveket. A világ­iro­da­lom­ban is kiválóan helytálló könyvek szereplői meg­ele­ve­ned­tek Gútán. Minden egyes történet je­le­ne­tei­nek fotójához egy idézet is tartozik az adott műből.

A közösségi installációban szerepel minden, ami az ember életének tapasztalási állomásait idézi: a fel­hőt­len gyerekkor, a naiv kamasz elképzelés, útkeresés és szerelem, barátság örömei és bánatai, valamint a fel­nőtt­kor viszontagságai és az időskori elszámolás és megbékélés.

Az olvasás, illetve a művelődés fontosságát kívánja hang­sú­lyoz­ni a hellóGúta Polgári Társulás égisze alatt megvalósuló – sokáig csak Secret Project (titkos projekt) néven futó – Életatlasz című fotókiállítás, amelyen ismert irodalmi történetek jelenetei kerülnek bemutatásra.

A 13 témából álló tárlaton több mint harminc fénykép hivatott bemutatni nemcsak egyes irodalmi műveket, hanem a gútai helyszíneken való megidézésük a város turisztikai vonzatát is erősíteni szeretné. Fiatal, tehetséges és lelkes emberekkel való munka mellett nem feledkeztünk meg az idősebbekről sem, akik társadalmi teljesítménye elismeréseként ábrázoltuk az időskor viszontagságait és végső soron örömeit. A legkisebbek, az óvodások sem maradhattak ki. Mondhatni négy nemzedék (4G?) képviselteti magát és mintegy hetven ember közreműködésével valósul meg az Életatlasz fotókiállítás.

A tárlat anyagát Borka Roland újságíró készíttette és válogatta, valamint több gútai és környékbeli érdeklődő is önként vállalt szereplést.

Kárász Viktor és Borka RolandA világirodalomban is kiválóan helytálló könyvek szereplői megelevenedtek Gútán. Elsődleges szempont a hagyomány, az értékek és az útkeresésben fontos művek kerülnek bemutatásra. Az érdeklődők olyan ismert irodalmi történeteket láthatnak, mint a Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk, Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek, Leiner Laura: A Szent Johanna Gimi, vagy Jane Austen: Büszkeség és balítélet, Victor Hugo: Nyomorultak, Joseph Heller: A 22-es csapdája, A. A. Milne: Micimackó, George Lucas: Csillagok háborúja, illetve David Herbert Lawrence: Lady Chatterley szeretője, Lyman Frank Baum: Óz, a nagy varázsló, Božena Slančíková-Timrava: Ťapákovci, Hans Christian Andersen: A császár új ruhája, Biblia: Jelenések könyve.

Borka RolandMinden egyes történet jeleneteinek fotójához egy idézet is tartozik az adott műből. Mindezen sztori részlete önmagában is megállja a helyét, azonban, ha egymás mellé helyezzük őket, akkor egy új történet bontakozik ki. Az Életatlasz tehát az élet bemutatása a kilátástalanságtól egészen a reményig. Célja elgondolkodtatni az embereket, alternatív életszemléletet kíván bemutatni és cselekvésre ösztönözni, az egyén életének meghatározó tettekre serkenteni az arra fogékonyakat. Négy nemzedék – a legkisebbektől az idősebbekig – több korosztály és a nemek arányosságában, a magyar és a szlovák együttélést is bemutató kiállítás nem klasszikus értelemben vett tárlat, Élet-tár-lat, hanem közösségi installáció. Szerepel benne minden, ami az ember életének tapasztalási állomásait idézi: a felhőtlen gyerekkor, a naiv kamasz elképzelés, útkeresés és szerelem, barátság örömei és bánatai, valamint a felnőttkor viszontagságosságai szerelem, munka, család háromszögben és az időskori elszámolás és megbékélés a múlttal, hogy aztán a szeretet és elfogadás segítségével vigaszt nyerjen és reményt kapjon.

A képeken kívül werkfilm is készült, ahol bemutatjuk a fotóanyagok elkészítésének háttérmunkálatait, betekintés a kulisszák mögé, megadva a módját, akárcsak a nagyobb költségvetésű filmeknél.

http://www.villagutta.sk/news/2014/03/bemutattak-az-eletatlaszt-pozsonyban
http://ahojkomarno.sk/hirek/2013/10/28/eletatlasz-egy-nem-mindennapi-fotokiallitas-gutan/
http://ahojkomarno.sk/hirek/2014/04/09/izsan-az-eletatlasz-iranyit/
http://www.villagutta.sk/news/2014/01/kisberre-ert-az-eletatlasz-tarlat
http://www.kisber.hu/kisber01014876_az_eletatlsz_fotokiallitas_megnyitoja.html
http://www.parameter.sk/rovat/regio/2013/11/01/iranyit-az-eletatlasz-gutan

hg_logo