Lélekszínpad

El Kazovszkij művek fehérvári gyűjteményekben
Mikor:
2015. május 17. 17:00
Hol:
Városi Képtár – Deák Gyűjtemény
Székesfehérvár
Oskola u. 10.
Szervező:
Városi Képtár – Deák Gyűjtemény Esemény/szervező honlapja

SZIKMvmszinhaz_logo_100

 

 

 

Megnyitó: 2015. május 17-én, vasárnap 17 órakor
Megnyitja: Muladi Brigitta művészettörténész
Helyszín: a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény Projekt Termének megnyitása (Oskola u. 10.)
Megtekinthető: augusztus 9-ig
Nyitva tartás: keddtől vasárnapig 10–18 óráig
Honlap: http://deakgyujtemeny.hu/site_vk.cgi?a=kiallit-21&prid=130
Belépődíj (május 19-től): 700/350 Ft

Székesfehérváron a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény Projekt Termében – ahol ez lesz az első időszaki kiállítás – nyitjuk meg május 17-én El Kazovszkij képzőművész Lélekszínpad című kiállítását.

A tárlatot a Modern magyar művészet a székesfehérvári gyűjteményekben című kiállítás-sorozat keretében rendezzük meg. Ez a 2000-ben indított sorozatunk hatodik kiállítása lesz.

A megrendezés ötletét, aktualitását az adja, hogy Szikora Jánost, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatóját felkérték – a 2015 őszén a Magyar Nemzeti Galériában megrendezendő El Kazovszkij kiállításhoz – egy performansz megírására, megrendezésére, és ő ezt a székesfehérvári Kortárs Művészeti Fesztiválon (kicsit mintegy előzetesként) be kívánja mutatni.

E performanszra a kiállítás megnyitása napján 18 órakor a székesfehérvári Csók István Képtárban kerül sor.

Székesfehérvári múzeumok tulajdonában – a 2008-ban elhunyt művésznek – 19 műve van, egy alkotás pedig Szikora János tulajdona. A tárlathoz katalógus készül.

A Szent István Király Múzeum kapcsolata a művésszel 1982-ben kezdődött, amikor El Kazovszkij elnyerte a Smohay Alapítvány díját. Jelentős alkotásai 1983 és 1999 között kerültek a múzeum tulajdonába.

A tárlat másik egysége Deák Dénes budapesti műgyűjtő Székesfehérvárnak ajándékozott gyűjteményéből kerül ki. Az 1993-ban elhunyt gyűjtőhöz az alkotások valószínűleg közvetlenül az alkotótól kerültek.

Lélekszínpad

 

A Csók István Képtárban (Bartók Béla tér 1.) május 17-én, vasárnap 18 órától Vándorállat a libikókán címmel láthatjuk a Szikora János által El Kazovszkij emlékére rendezett performance-át.

 

El Kazovszkij eredeti nevén Jelena Kazovszkaja (Leningrád, 1948. július 13 – Budapest, 2008. július 21.) orosz származású Kossuth-díjas magyar képzőművész.
http://deakgyujtemeny.hu/site_dgy.cgi?a=kiallit-322&id=44

 

Lélekszínpad

Lélekszínpad