A mi utcánkban

Kiss László fotográfus kiállítása
Mikor:
2016. május 27. 18:00
Hol:
Öreghegyi Közösségi Ház
Székesfehérvár
Fiskális u. 93.
Szervező:
A Szabadművelődés HázaEsemény/szervező honlapja
Kategóriák:
Címkék:

ASZMH

Megnyitó: 2016. május 27., péntek 18.00 óra
Megnyitja: Magyarits András címzetes igazgató
Megtekinthető: 2016. június 19-ig
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 08.00–20.00 óráig, szombat–vasárnap rendezvénytől függően
Honlap: http://okh.aszmh.hu/, http://www.kislaci.hu/kislaci/index.php?spgmGal=kisipar&spgmPic=0#spgmPicture

Fekete-fehér kisfilmes nyersanyagra készült képek

Kiss László

 

Kiss László (Bodajk, 1967.) fotográfus

Néhány kényszerű kitérővel nehezítve jutottam el az alkalmazott fotográfia műveléséhez. Lassan harminc éve szolgáltatok képet, néha mozgóképet, leginkább megrendelésre. A napi gyártás mellett ma leginkább az újabban analógnak nevezett fotográfia izgat, és ez a műfaj termel örömöt és néhány kedves képet is a számomra. ’67-es születésem okán végigjártam a do-it-yourself photographer utat és kényszerűségből képben vagyok az aktuális technikákkal és módszerekkel is.

Jelenleg a műtárgyfotográfiától az akton át a sportfotóig mindent kell készítenem digitális és nyomtatott felületekre egyaránt. Ez az ellenőrzött sokrétűség, az átadott képi információ gyorsasága kiérlelt bennem egyfajta nosztalgikus, zömmel ezüst-halogenidek felhasználására épülő védekezési reakciót. Jól exponált filmet, odafigyelést, redukciót kívánok a mellétermelés zónában létrehozni, mégpedig úgy, hogy a napi mikrokörnyezetünkben keresem a kunsztot, a látott elemek megfelelő fotográfiai pillanatának megfogásával. Ebben a „második vonalban” a professzionális fotográfiai módszereit próbálom a 60-70-es évek képi alázatával ötvözni. A mostanában divatos retró-romantikát a hibrid fotográfiának nevezett technikával igyekszem a munkáimból eltüntetni.

A Fehérvár Médiacentrum fotósaként dolgozom. A napi megjelenések mellett az utóbbi években a Fehérvár szobrai, a Kincses Székesfehérvár és az M.Tóth István album az én munkámra épült.

Egyéni kiállításokat ritkán tudok létrehozni, mégis Székesfehérváron az első két divatfotó kiállítást én rendeztem, akkor meglepő helyszíneken. Egy étteremben az elsőt, egy erősen provokatív másodikat a Bahnhof nevű szórakozóhelyen. Számomra fontos és kedves kiállítás volt a „Székesfehérvár Antinaptár” című, amely egy kávéház falára került ki. Ezt követte az „Ohrid Macedónia” címmű, majd egy nagyobb modelles divat anyag. Utóbbiak szintén kávéházi környezetben voltak bemutatva. A kiállítások anyagai kizárólag filmre készültek.

Kiss László kiállítása

Képeink a megnyitóról 
Fotó: Lőrincz Miklós