Alapításának 55. évfordulóját ünnepelte a Szabad Színház

A pünkösdi hétvégén ünnepelte alapításának 55. évfordulóját a székesfehérvári Szabad Színház. A Kortárs Művészeti Fesztivál keretei között zajló színháztörténeti eseményt nagyszabású ősbemutatóval koronázta meg a társulat: a Hétország fejedelmei című történelmi drámát, amely Újkéry Csaba azonos című történelmi regényéből készült, Nagy Judit rendezésében láthatta a népes közönség..

Az 55 éves társulat pünkösdkor ünnepelt

Az 55 éves társulat pünkösdkor ünnepelt

A székesfehérvári Szabad Színház – korábbi nevén VIDEOTON Színpad – már hetek óta lázasan készült a jubileumi bemutatókra, hiszen népes közönséget vártak a pünkösdi hétvége új bemutatóira. Pénteken Boldizsár Péter Félálmaink, majd Sławomir Mrożek Emigránsok című művének szakmai-, szombaton Újkéry Csaba-Nagy Judit Hétország fejedelmei című történelmi drámájának ősbemutatójával készült az ünnepségre a társulat.

Csutorásné Törsök Márta, mint az egyik legtöbb időt a színpadon töltő társulati tag, szintén a város elismerő oklevelében részesült

Csutorásné Törsök Márta, mint az egyik legtöbb időt a színpadon töltő társulati tag, szintén a város elismerő oklevelében részesült

A hétvégi jubileumi találkozóra több száz főt vártak, akik az elmúlt években valamilyen módon a társulathoz kötődtek; vagy játszóként, vagy rajongóként. Az országban egyedülálló módon működő, immár negyedik generációt nevelő civil közösségben ma is játszanak még alapító tagok. akik a szombati napon a város elismerő oklevelét is átvehették. A bemutató előtti napokban hirtelen kórházba került Udvaros Györgyöt Cser-Palkovics András a kórházban látogatta meg, hogy átnyújthassa a város elismerő oklevelét.

Udvaros Györgyöt szombaton a kórházban személyesen látogatta meg a polgármester, hogy átnyújtsa a város elismerését

Udvaros Györgynek a polgármester a kórházban nyújtotta át a város elismerését

Udvaros Györgyöt gyors beugrással helyettesítették a társulat korábbi tagjai, Cserhalmi Géza és Barbély Gábor; így zavartalanul sikerült bemutatni szombat este a Géza fejedelemről, István királyról és Koppányról szóló történelmi drámát. A Hétország fejedelmei című előadás apropóját a Szent István Emlékév adta, ezért a drámát most először Székesfehérváron láthatta a közönség. A harmincnégy szereplős játék premierjén a szerző, dr. Újkéry Csaba is jelen volt, aki nagyon elégedett volt a regényadaptációval, valamint nagy szeretettel vitte hírét a négy generációt összefogó társulatnak. „A mai világban önmagában tisztelet parancsol már az a tény is, hogy négy generáció együtt dolgozik, és ennyi időn keresztül megszakítás nélkül tevékenykedik a színházért, amiért ma is rajongok, mert valamikor magam is megpróbáltam; de az, hogy itt még családok is együtt vannak, sőt, néhány alapító unokái is játszanak, mindenképpen elismerésre méltó. Gratulálok, és köszönöm, hogy itt lehetek” – fogalmazott a Kaposváron élő dr. Újkéry Csaba.

A Hétország fejedelmét május 22-én, szerdán, az Emigránsokat május 26-án, vasárnap a Kortárs Művészeti Fesztivál keretein belül láthatja a fehérvári közönség 19 órától a Szabadművelődés Házában.