Változatos művészkönyvek

A Szent István Király Múzeum Megyeház utcai épületében Konrad Korabiewski multimédia-művész performanszával, a Városi Képtár – Deák Gyűjteményben pedig Susanne Padberg művészettörténész gondolataival nyílt meg az V. Nemzetközi Művészkönyv-kiállítás Székesfehérváron. A két helyszínen megrendezett gazdag, több mint háromszáz alkotást felvonultató tárlat október 27-ig látogatható.

A Szent István Király Múzeum 1987-ben rendezte meg az I. Nemzetközi Művészkönyv-kiállítást. A beérkezett közel 400 művészkönyv kitűnő áttekintést nyújtott a műfajról, megjelentek mindazok az áramlatok, amelyek a művészkönyv jelenét meghatározták, de képet adtak a világban jelenlévő művészeti-vizuális gondolatokról és törekvésekről is.

V. Nemzetközi Művészkönyv-kiállítás

A kiállított művekből a művészek 240 alkotást ajándékoztak a múzeumunknak. Így alakult ki az ország első múzeumi művészkönyv-gyűjteménye, amely folyamatosan gyarapodik, jelenleg mintegy 1500 munkát tartalmaz (körülbelül 60 magyar és 500 külföldi művész alkotását), melyeket főként az alkotók ajándékoztak a múzeumnak.

A művészkönyv képzőművészek által alkotott egyedi, vagy kis példányszámú speciális könyv. Műfaja a 20. században született meg. A hatvanas években kezdődött virágkora, amely napjainkig nyomon követhető. A fluxus mozgalom, a tárgyművészet, az új realizmus és egyéb irányzatok kiemelték a tárgyakat megszokott környezetükből, újraértelmezték, átírták azok szerepét feltöltve ezeket valamilyen többlettartalommal és szorosabbra fűzve a kapcsolatot a művész és a mű, valamint annak nézője között. Újabb felvirágzása a 90-es évekre esik, amikor már elvesztette korábbi alternatív, a kelet-európai régióban politikai vonatkozásokkal is gazdagított ízét.
(Forrás: Haáz Rezső Múzeum)

Idén 224 alkotó 324 műve szerepel a két helyszínen megrendezett kiállításon. A Megyeház utcában (a volt Babaházban) Konrad Korabiewski multimédia-művész The Art Book Orchestra (Művészkönyv-zenekar) című performanszával nyílt meg a tárlat. A lengyel-dán Konrad Korabiewski (1978), aki jelenleg Izlandon él, több díjjal kitüntetett kísérleti multimédia-művész. Munkáit a minimalizmus jellemzi, ám egyúttal a részletek iránti fogékonyság s a merészen eredeti művészetfelfogás is, mellyel a különféle műfajok, médiumok határait könnyedén átlépi. Zenei világa egyszerre komor, heves és töredezett, benne a zenei térmélység egészen különös neme jut érvényre – a meditatív részeket olykor lassan bontakozó átmenetek, máskor hirtelen kibomló erős hangzások váltják fel, melyek a zenei minimalizmus forgatókönyve szerint a közönségtől is élénk figyelmet követelnek.

Konrad Korabiewski: The Art Book Orchestra

Művészkönyv-zenekar  című performansza egy különös és áthatóan érzékletes audio-vizuális koncert, amely nagy nemzetközi figyelmet keltett mind a bemutatóin, mind a médiában, mi több, még a művészet és technika egymásra hatását vizsgáló újabb kutatásokban is. A mű alapötlete: öt különböző, színpadra állított művészkönyv, melyek hangszerként való megelevenítése (élő elektro-akusztikus hangzásokkal) szolgáltatja a zenét.

A másik helyszínen, a Városi Képtár – Deák Gyűjteményben szabadtéri megnyitót szerveztek, amelyen Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a vendégeket, és köszönetet mondott a külföldről érkező művészeknek, hogy elhozták alkotásaikat Székesfehérvárra. A köszöntőt követően Susanne Padberg művészettörténész nyitotta meg az október 27-ig látogatható kiállítást.

A kiállítás részletei a programajánlóban »