„NépTáncSzínház”

Mikor:
2013. május 17. 19:00
Hol:
Pelikán Kamaraszínház
Székesfehérvár
Kossuth L. utca 15.
Belépő:
1500 Ft
Kapcsolat:
Alba Regia Táncegyesület 22/312-795E-mailEsemény/szervező honlapja
Kategóriák:

Honlap: www.artefolk.hu; www.cimbaliband.hu
Facebook: http://www.facebook.com/cimbaliband

Majoros Róbert: „Lélektársak”

(35’) Alba Regia Táncegyüttes

Az Alba Regia Táncegyüttes legújabb produkciójának vezérfonala Müller Péter: Örömkönyv című művében keresendő, melyben az író mesél szerelemről, családról, életről, mámorról, párkapcsolatokról, az emberi lélek és az angyalok titkairól.

Eme gondolatok és bölcsességek inspirálták Majoros Róbert koreográfust, hogy „Lélektársak” című összeállításában a férfi és nő kapcsolatának „rejtelmeit” a magyar táncfolklór páros táncainak sokszínűségével hozza felszínre (fejtse meg).

A magyar néptánckultúra régi- és új stílusú párosaiban rejlő sajátosságok szavak nélkül is jól illusztrálják a párkapcsolatok árnyalatait, a boldogságtól a kibírhatatlanságig.

A produkció során elhangzó, az író elgondolkodtató, néha erős okfejtéseit Kocsis Enikő és Fitos Dezső az autentikus tánchagyománytól elrugaszkodó kompozíciójával teszi még aktuálisabbá.

Az „örök téma” Müller Péter szerint:

„Van-e a lelkünknek másik fele?
Létezik-e a földi (vagy az égi) világban nagy Te?
Sokféle szeretet van. Apai, anyai, testvéri, baráti, felebaráti. Családszeretet, gyerekszeretet… Ezek mind erős kötések. Főleg az anyai szeretet. De intenzitásában semmi sem fogható ahhoz, ahogy egy férfi és egy nő – ha összetartoznak – szeretni tudják egymást!
Ez a legmélyebb kapocs. Én és Te. Férfi és nő.
Az élet alapja a páros tánc.”

Vallja ezt az író és a koreográfus is.

Tételek:

Majoros Róbert: „Templom közepébe…” – Bukovinai székely táncok
Csík zenekar – Kocsis Enikő – Fitos Dezső: „A feleségről”
Majoros Róbert: „Volt nékem szeretőm…” – Tardoskeddi táncok
Majoros Róbert: „A férjről” – Bertóké verbunk
Majoros Róbert: „Édesanyám rózsafája…” – Magyarpéterlaki táncok

A műsorban részletek hangoznak el Müller Péter: Örömkönyv című művéből, illetve a Csík zenekar: Fehér galamb című számából.

Művészeti vezető: Majoros Róbert
Művészeti munkatársak: Majorosné Szabó Veronika, Gelencsér András
A műsort szerkesztette: Majoros Róbert

Garami Richárd fotói az együttes tavalyi produkciójáról:

.

 

Szívtánc

Cimbaliband – Fricska Táncegyüttes

Zene, tánc, szerelem, multikulturalizmus… – mindezt jelenti a „Szívtánc”, a Cimbaliband és a Fricska Táncegyüttes új produkciója, melyet a Fonó Budai zeneházban mutattak be tavaly télen, a Fricska táncegyüttessel kiegészülve.

_IMG_3087_kicsiZene, tánc, szerelem – e három közül szinte biztos, hogy valamelyikbe már mindenki belekóstolt. A Szívtánc olyan élmény, mely e három fogalmat eggyé kovácsolja mindenki számára. A Szívtáncban a határok leomlanak és a néző körbeutazza a világot – nem csak térben, de időben és zenében is!

A Szívtánc a Cimbaliband legújabb produkciója és egyben lemeze is, melynek rendhagyó elektromos hangszerekkel megspékelt hangzása ihlette meg a Fricska táncegyüttest, akik mondhatni „táncba öntötték a zenét”, így a néző előtt nemcsak dalban, hanem színpadi tánckoreográfiában is megelevenedik, hogy hogyan csapják a szelet szívük hölgyének az azeri fiatalok, az igazi magyar legények, a máramarosi hegyi népek, a balkán tüzes férfiúi, akik egy forró hangulatú new orleans-i swing party-n is megállják a helyüket…

_IMG_3113_kicsiAz előadás – mind a korongon hallható zene, mind a táncjáték terén – a virtuozitást helyezi előtérbe. A magyar népzene és néptánc mellett párhuzamosan megjelennek a környező népek kultúr-remekjei valamint kortárs zenei- és táncelemek is.

A Szívtáncot életre hívó művészek célja a multikulturalizmus értékeinek ápolása és közvetítése minél szélesebb körökbe. A Cimbaliband világzenét játszó formációja 2006-os megalakulása óta több ízben képviselte már hazánkat nemzetközi kultúrdiplomáciai eseményeken, mint például a 2010-es Spanyol EU elnökség madridi megnyitóünnepsége.

_image001_kicsiTagjai maguk is különböző kultúrákból érkeztek (szerb, horvát, cigány, magyar).

A Fricska Táncegyüttes 2009-ben alakult, a – többek között – Aranysarkantyúval díjazott Moussa Ahmed vezetésével.

A bemutató egyben a Szívtánc teljes hanganyagát tartalmazó lemez bemutatója is, melyet a Cimbaliband-től megszokott lendületesség jellemez. A multikulti banda ismét újat mutat a világzene kedvelőinek.

_image002
vmszinhaz_logo_100
artefolk_logo