A Zichy-gyűjtemény gyöngyszemei

 A Zichy-gyűjtemény legszebb festményeiből és szobraiból „Németalföldtől Rómáig” címmel nyílt kiállítás a Csók István Képtárban. A tárlaton a neves flamand, holland, francia és olasz mesterek munkái mellett kiemelkednek a közép-európai barokk portréfestészet és szobrászat élvonalába tartozó mesterek. A Szent István Király Múzeum és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria közös kiállítása június 29-ig látogatható.

Gróf Zichy Edmund és fia, Zichy Jenő jelentős műgyűjteményt hoztak létre, amely egykor Bécs és Budapest művészetrajongó közönségét egyaránt elbűvölte. A székesfehérvári kiállítással e gyűjtemény képzőművészeti anyagából tekinthetnek meg egy válogatást az érdeklődők. A magyar művelődéstörténet egyik fontos fejezeteként számon tartott kollekció egykor összetartozó darabjai most újra egy helyen láthatóak június 29-ig.

A megnyitó közönségét Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte

A megnyitó közönségét Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte

A kiállítás szombat délelőtti ünnepélyes megnyitóján Cser-Palkovics András  köszöntötte a szép számmal megjelent érdeklődőket. A város polgármestere fontos célnak nevezte, hogy Székesfehérvár kulturális életét színvonalas programokkal, neves kiállításokkal sikerüljön olyan szintre emelni, amely megilleti a várost történelmi múltja és gazdasági szerepe okán. „Az ország művészet nélkül olyan, mint egy kert virág nélkül” – idézte Zichy Edmund szavait, és köszönetet mondott a Szépművészeti Múzeumnak és a Szent István Király Múzeumnak, valamint valamennyi társszervezetnek azért a példamutató összefogásért, amelynek köszönhetően, ha csak néhány hétre is, de „hazakerültek” ezek a műkincsek. A polgármester kiemelte, hogy a „Zichy expedíció” nagy sikere után örömmel állt a város ezen újabb kezdeményezés mellé. „Tudjuk, hogy az itt látható alkotások szellemi és anyagi vonatkozásban egyaránt óriási értéket képviselnek, de ez még nagyobb lesz, ha minél többen tekintik majd meg a kiállítást. A Zichy-családnak Fejér megye és Székesfehérvár nagyon sokat köszönhet nemcsak a múltban, hanem a jelenben is. A gazdag műgyűjtemény mellett az épített környezetben is nap, mint nap találkozhatunk értékteremtő szemléletükkel.” – tette hozzá.

Szűcs György, a Szépművészeti Múzeum tudományos főigazgató-helyettese is köszöntötte a megjelenteket, kiemelve, hogy sikerült olyan típusú tárlatot összeállítani, ami rendkívül gazdag anyagot tartalmaz és sok korszakot fog át.

A családot dr. Zichy Aladár műgyűjtő képviselte

A családot dr. Zichy Aladár műgyűjtő képviselte

A család képviseletében dr. Zichy Aladár a műgyűjtő Zichy Edmundról szólt, kiemelve, hogy a gróf monarchia-szerte csodált műgyűjteményt teremtett bécsi otthonában, emellett kalandos élete során az osztrák–magyar északi-sarki expedíció egyik legbőkezűbb támogatója is volt, így a Zichy nevet sziget is őrzi a Jeges-tengeren. „Családunknak is nagy öröm ez a mostani kiállítás, hiszen olyan alkotásokkal is találkozhatunk, amelyeket a történelem hullámai folytán nem volt lehetőségünk az otthonunkban látni egykoron. Jó érzés ismét felfedezni, hogy az őseinknek fontos volt a szép, fontos volt a művészet és az is, hogy Zichy Jenő úgy érezte, ezeket a kincseket másoknak is meg kell mutatni, közzé kell tenni a szépet.” Az „ipargróf” végrendeletében a teljes kollekciót a fővárosra hagyta azzal a kikötéssel, hogy azt tartsák egyben. Az örökösök azonban a gróf 1906-os halálát követően visszaperelték a budapesti Rózsa és Szegfű utcák sarkán álló palotát, így a fővárosnak műfaji egységek szerint több helyen kellett elhelyezni a múzeum anyagát. Emiatt a műtárgyakat ma számos fővárosi, vidéki és országos gyűjtemény őrzi.

Megnyitó beszédében dr. Kelényi György művészettörténész elmondta, hogy a magyarországi és a bécsi kulturális közéletben betöltött kiemelkedő szerepe miatt nagy tiszteletnek örvendő Zichy Edmund gróf kollekciója két fő részből állt. Az iparművészeti tárgyak között főként keleti műkincsek és a kortárs iparművészet remekei sorakoztak, míg a képzőművészeti egység – Németalföldtől Rómáig, sőt azon is túl – döntő részben az európai festészet különböző iskoláinak és korszakainak darabjaiból tevődött össze. A jeles gyűjteményt a gróf halálát követően fia, Zichy Jenő (1837–1906) örökölte, és egyesítette az általa idehaza és ázsiai útjai során válogatott képzőművészeti, iparművészeti, néprajzi és régészeti anyaggal. „Bizonyos vagyok benne, hogy ez a kiállítás nagy élményt nyújt majd a látogatóknak. A festők tükröt tartanak a valóságnak. Itt, ma ebből meglátjuk az akkori élet szereplőit, tájait, vidékeit, amelyek felkeltették a művészek érdeklődését, beindították fantáziájukat. Kitűnő ötletnek tartom ezt a válogatást, amely bemutatja a gyűjtőt, a kor művészetét, annak fő hangsúlyait, és összességében egy olyan műalkotás-együttest állít a mai néző elé, amely esztétikai minőségében talán növeli a művészet iránti szeretetünket.”  – hangsúlyozta megnyitójában dr. Kelényi György. Az ünnepi köszöntőket és a hivatalos megnyitót követően a kiállítás két kurátora, Bányai Balázs és dr. Gosztola Annamária tartott tárlatvezetést az érdeklődőknek.

A „Németalföldtől Rómáig” című kiállítás június 29-ig látható hétfőn 13–18 óráig, keddtől péntekig és vasárnap 10–18 óráig valamint szombaton 9–18 óráig. A tárlathoz tíz program kapcsolódik a következő időszakban. Április 14-én, hétfőn 18.00 órakor kezdődik Takács Szilvia csembalóművész húsvéti koncertje, majd két hét múlva, április 28-án hétfőn 17.00 órakor a Szépművészeti Múzeum művészettörténésze, Dr. Tátrai Júlia tart előadást „Holland és flamand mesterek művei a Zichy-gyűjteményben” címmel a Csók István Képtárban.

(Kép és szöveg: ÖKK)