18. Jam-Bory-Vár

Kisfesztivál a MéhKasAula és a Bory-vár közös rendezésében
Mikor:
2017. május 20. 15:00 – 22:00
Hol:
Bory-vár
Székesfehérvár
Máriavölgy 54.
Belépő:
900 Ft
Szervező:
Méhkasaula Kulturális Egyesület

MéhKasAulaEsőhelyszín: A Szabadművelődés Háza (Fürdő sor 3.)
Szervező: Méhkasaula Kulturális Közhasznú Egyesület, , Bory-vár
Belépő: 900 forint, 12 éves kor alatt ingyenes

Honlap: www.mehkasaula.hu, www.bory-var.hu
Facebook esemény »
Támogató: KNYKK Zrt.

MŰSORREND


15.00
Spirotic retextil mandala workshop / Százoszlopos udvar

15.30 Simorág TánCirkusz: Ördögmese / Napsugárkert

16.00 Whiskey Moonface / Százoszlopos udvar

17.00 FényHangÁr dj program (Hanzee) / Elefántos udvar

17.30 Singas Project koncert / Százoszlopos udvar

18.00 Megnyitó / Százoszlopos udvar
A Bory család képviseletében Rostási-Szabó Rita nyitja meg az estet.
Vendégeink idén is fogyaszthatnak teasüteményekből, bóléból, teából.

18.30 Törékeny óriások – kiállításmegnyitó / Vagyóczky terem

19.00 Mörk / Százoszlopos udvar

20.00 Spoken dub / Elefántos udvar

20.40 Lajkó Félix és az Óperentzia koncert / Százoszlopos udvar

22.00 Tűzmadarak – tűztánc-színház / a vár egész területén

Egyéb programok


Vagyóczky terem
: Törékeny óriások kiállítás

Százoszlopos udvar: Időkapocs – Arany Gold Zoltán fotói. Napjaink fényei egy antik lencsén keresztül digitálisan rögzítve.

Elefántos udvar: A délutáni óráktól a kaposvári  FényHangÁr csapat pörgeti a korongokat

Napsugárkert: Giri gyöngye – gyöngyfűzés, gyöngyfakészítés

Moiré „elektro zen kert”

Sötétedéstől a vár külső homlokzatát a kaposvári FényHangÁr csapat vetíti, a Százoszlopos udvaron és a tornyokon a Méhkas Dia Project munkái láthatóak.

A Bory-vártól a KNYKK különjáratai díjtalanul szállítják be a közönséget a városközpontba.

A hivatalos after dj Hanzeeval a Parabában kezdődik, a nem hivatalos a Kossuth Udvarház udvarán a Sexpantsal.

 


Bővebben a programokról

 

15.00 Spirotic retextil mandala workshop

Családi program / Százoszlopos udvar

Retextil

A délutáni workshopon mandalákat készíthetnek a résztvevők.
Pamut és egyéb textilekből, különböző kézműves technikákkal (szövés, horgolás, makramé) készülnek alkotások. A textilt csíkokra vágjuk, majd a csíkokból hulahoppkarikára, középről induló, sugár irányú vázat készítünk, és ebbe fűzzük spirális, körkörös irányba az anyagot.

 

15.30 Simorág TánCirkusz: Ördögmese

Családi program / Napsugárkert

„Átkeltem a messzi hegyen. Tenger mélyére merültem, fa odvába bújtam, macskám szemébe belenéztem, meglestem egy kislány álmát, elkaptam egy esőcseppet, úgy hoztam el ide nektek ezt a mesét.”

A Simor Ágnes alapította társulat fiatal cirkuszművészeinek, színészeinek legújabb előadásában rendhagyó módon ismerhetünk meg egy történetet. Miközben a mesékben legtöbbször az ördög a fura szereplő, aki valahogyan belekeveredik a szegény ember, a királyfi, a vándorlegény, a ravasz asszony és még sokak életébe, addig ebben a történetben a színpadon minden az ördögök szemszögéből jelenik meg.
Az ördögök életébe bepillantást nyerve megfejthetjük sokféle lénnyel való kapcsolatukat, nehézségeiket, gyötrelmeiket és természetesen számtalan csintalanságukat is.

Az előadásra kisördögöket is bátran várunk a nézők sorába. Nem riadunk meg semmitől!
A program ördögmaszk készítéssel indul, kézműves foglalkozás keretében.

Díszlet, jelmez: Zoletnik Sophie
Zeneszerző: Vázsonyi János
Zenél: Vázsonyi János és Kiss Gergely Geret
Ördögmaszk: Vincze Márton
Rendező, szövegek,  díszletkoncepció: Simor Ágnes

6 éves kortól ajánljuk

A Simorág TánCirkusz 2010 óta foglalkozik főként mesék létrehozásával a színház, a tánc, a cirkusz és a bábszínház formanyelvének összekapcsolásával. Világukban a díszletek és a szereplők is folyton átváltoznak, ahogyan a mesék áramló képzeletvilágában is bárki bármivé változhat.
http://wikipedia.org/wiki/Simor_Ágnes

.

16.00  Whiskey Moonface

Koncert / Százoszlopos udvar

A brit Whiskey Moon Face alapvetően egy alternatív folkot játszó banda, de ez a jellemzés még nem adja át, hogy zenéjükben milyen széles skálája érezhető a különféle behatásoknak, inspirációknak és stílusirányzatoknak. A muzsika a nagybőgő, a tangóharmónika és a klarinét köré rendeződik, de azt az énekes, Louisa Jones megkapó vokálja és hallucinatórikus szövegei vezetik. Egyszerre késztet fültől-fülig feszülő vigyorra, és ragad meg mélyen. A stílusvilágukban a kelet-európai tradicionális zenei irányzatokat ötvözik a klasszikus New Orleans-i jazzel és Sufjan Stevens barokk-folk műfajával, hozzáadva ehhez saját kortárs folk-értelmezésüket – ezek összeadva egy csodásan előadott, gyönyörű hangzású és valóban eredeti produkciót eredményeznek.

Felállás:
Louisa Jones – Tangóharmonika, vokál, nagybőgő, ének
Dakota Jim – nagybőgő, vokál, tangóharmonika
Ewan Bleach – klarinét, szaxofon

http://www.whiskeymoonface.co.uk/

 

17.00 FényHangÁr (Hanzee) 

dj program / Elefántos udvar

A FényHangÁr csapata 2009 óta minden évben megrendezi Kaposváron a Rippl-Rónai Fesztivál keretein belül a háromnapos összművészeti találkozót HangKépUdvar néven, ahol elsősorban a VJ és DJ kultúra képviseli magát, de láthatóak kiállítások, performance-ok, koncertek, street art alkotások. Idén egy kis különítménnyel érkeznek a Jam-Bory-Várba, vetítenek és magunkkal hozzák DJ Hanzeet, aki évek óta a csapat vendége az udvarban és kiváló hip-hop, ambient és lounge lemezeket hoz magával.
https://www.facebook.com/Hanzee-201813063203072/

 

17.30 Singas Project

Koncert / Százoszlopos udvar

A 2005-ben alakult Singas Project első, Yo Life című nagylemezét 2007-ben adta ki, számaik könnyedén és gyorsan felkerültek az easy listening válogatáslemezekre, műfaji határokat összevonó és átlépő megszólalásuk, színpadi energiájuk és a szabadság belső útjait felkutató, szabadságra provokáló filozófiájuk a 2000-es évek végének sokat koncertező, sok hazai és külföldi fesztivál közönségének meglepetést szerző zenekarává tették őket. A Singas Project első nagy korszakának lezárulta után a két alapító, Szabó Kornél Dénes basszusgitáros-bőgős és Csernák Zoltán Samu billentyűs részben közös zenei vándorútra indult, amely Olaszországon és Törökországon át egészen Indiáig vezetett, megannyi tervezett és alkalmi koncerten keresztül tágítva a Singas horizontját, új érintésekkel, barátságokkal, zenészekkel, felfedezésekkel és műfajok megismerésével vezérelve őket.

Koncertjeiken különböző felállásban dolgozó formáció 2016 óta egy jazz trióra épül.

Csernák Zoltán Samu – zongora, billentyűk
Krommer Balázs – dob, ütőhangszerek
Szabó Kornél Dénes – nagybőgő, basszusgitárok

 

18.00 Megnyitó / Százoszlopos udvar

A Bory család képviseletében Rostási-Szabó Rita nyitja meg az estet.
Vendégeink idén is fogyaszthatnak teasüteményekből, bóléból, teából.

 

18.30 Törékeny óriások

Méhkas üveg kiállítás / Vagyóczky terem

A Méhkasaula Kulturális Egyesület alkotói a hagyományos üvegfestést ötvözik grafikai vonulatokkal. Technikájuk lényege, hogy áttetsző alkotásokat hozzanak létre, melyeket manuális vetítőgépekre helyezve ki tudnak vetíteni különböző felületekre. Jelen  esetben az említett művek kiállító terembe való megjelenítése a cél.

 

19.00 Mörk

Koncert / Százoszlopos udvar

Nehéz besorolni a Mörk zenéjét bármely meglévő zenei irányzatba, kézenfekvőbb, ha újat hozunk létre. A koncertjeiken oly fontos szerepet játszó szabad improvizációban merész keveredésben jelennek meg egymással látszólagos ellentétben lévő stílusok. Dalaik is ezt a nyitottságot és sokszínűséget tükrözik. A zenekar tagjai egyenként már bejárták a könnyűzene bugyrait, miután egymásra találtak, megszületett bennük az igény, hogy visszatérjenek azokhoz a dolgokhoz, amelyekért elkezdtek zenével foglalkozni: felfedezés, kísérletezés, közlési vágy, humor, spontaneitás.

A zenekar tagjai:
Zentai Márk – ének
Novai Gábor – billentyű
Szeifert Bálint – basszusgitár, vokál
Szabó Dániel Ferenc – dob

 

 

20.00 Spoken dub 

2 slammer és 2 lemezjátszó / Elefántos udvar

Csider István Zoltán 2008 óta szövegel, különböző országos bajnokságokon dobogósra dumálta magát.
Radocha Károly Marcell: „Azért slammelek mert szeretném megosztani a gondolataimat az emberekkel.”
Penguin Sound System (dj Zöld) dubos alapokat pakol a slammerek szövegei alá.

 

20.40 Lajkó Félix és az Óperentzia 

Koncert / Százoszlopos udvar

Az elektronikus és az akusztikus, illetve a folk- és a partyzene eddig ismeretlen ötvözete Lajkó Félix és az Óperentzia előadásában. A vajdasági Lajkó Félix a kilencvenes évek elején tűnt fel a Dresch Quartetben, de hamarosan „alanyi jogán” is maradandót alkotott; mire első lemeze 1997-ben megjelent, már kultikus státusszal rendelkezett a hazai kortárs- és világzenei körökben. Virtuóz és mélyen átszellemült, a népzenétől, a vendéglátós muzsikától, a dzsessztől és a kortárs improvizatív zenétől egyaránt átjárt hegedűjátéka előtt hamarosan fejet hajtott a világ, a kortárs zene- és táncművészet hírességeivel dolgozott együtt. 2012-ben vette elő gyerekkori kedvencét, a citerát, 2013-ban jelent meg a Mező című citerás albuma. Ezzel a másik hangszerrel kacsint a partyk világa felé az ismert hegedűvirtuóz. Olyannyira, hogy még az Ozora Fesztiválon is hangos sikert aratott mind 2014-ben, mind 2015-ben.

Akár Ozorán is összebarátkozhatott az Óperentzia nevű különleges elektronikus hangzást képviselő formáció tagjaival. Az autentikus népzene és a kísérletező kedv hozhatja egy platformra a duót Lajkóval. A korábban zenekari formációként működő brand két alapító tagjára szűkült, Bánházi Gábor dobol és effektezik, míg Domokos Tibor analógszintiken játszik és vokálozik.

A Gépnaparncs ezt írta a koncertről: „Szenzációs, mindent és mindenkit felforgató koncerttel ajándékozta meg Lajkó Félix és az Óperentzia az Akvárium Nagytermében összegyűlt közönséget. A hármas felállás, melyet az említett duó tett teljessé, az elektronikus zene és a klasszikus hangzásvilág őrületes turmixával ejtette ámulatba a hallgatóságot. A senkinek megfelelni nem akaró művész a maga lazaságával és spontaneitásával csavart minket az ujja köré, elérve azt, hogy citerazenére táncoljunk.“

 

20.40 Tűzmadarak  

Tűztánc-színház / a vár egész területén

A Tűzmadarak zsonglőrcsoport 2000-ben alakult. A világ számos országában léptek már fel, repertoárjukban megtalálhatók varieté-előadások, újcirkusz-darabok, gyerekműsorok, utcai performanszok, tűztánc- és tűzszínház-előadások, zsonglőr-, partner- és levegőakrobatika számok.

A Bory-várban varázslatos tűztáncukkal vezetik a kíváncsi közönséget. Egy humoros, akrobatikus romantikus történetnek lehetünk szemtanúi.

 

 

Egyéb programok:

Százoszlopos udvar: Időkapocs – Arany Gold Zoltán fotói: napjaink fényei egy antik lencsén keresztül digitálisan rögzítve.  Elefántos udvar: A délutáni órától a kaposvári  FényHangÁr csapat pörgeti a korongokat. Napsugárkert: Giri gyöngyegyöngyfűzés, gyöngyfa készítés. Moiré „elektro zen kert”. Sötétedéstől a vár külső homlokzatát a kaposvári FényHangÁr csapat vetíti, a Százoszlopos udvaron és a tornyokon a Méhkas Dia Project munkái láthatóak.

A Bory-vártól a KNYKK különjáratai díjtalanul szállítják be a közönséget a városközpontba.

A hivatalos after dj Hanzeeval a Parabában kezdődik, a nem hivatalos a Kossuth Udvarház udvarán a Sexpantsal.

.

jambory_1200