Not Targets

Szekér Viktória kiállítása
Mikor:
2017. május 14. 16:00
Hol:
Szent István Király Múzeum – Deák Gyűjtemény
Székesfehérvár
Oskola u. 10.
Szervező:
Szent István Király MúzeumEsemény/szervező honlapja
Kategóriák:
Címkék:

SZIKMNegnyitó: 2017. május 14., vasárnap 16 óra
Helyszín: Szent István Király Múzeum – Deák Gyűjtemény, Projekt Room (Oskola u. 10.)
Szervező: Szent István Király Múzeum
Megtekinthető: 2017. június 16-ig
Nyitvatartás: keddtől vasárnapig 10-től 18 óráig
Honlap: www.deakgyujtemeny.hu

Szekér Viktória (METU – média design alapszak) projektjének témája a Not Targets, egy fikciós női érdekvédő szervezet, amelynek kampánya a My Way or the Highway. Egy kommentelő a megerőszakolt nőkkel kapcsolatban azzal a hasonlattal élt, hogy ha valaki egy kocsi elé veti magát, akkor ne csodálkozzon, hogy elütik. Ebből is született a kampány ötlete, mely azon a gondolaton alapszik, hogy az áldozathibáztatás elkerülhető lenne, ha a szexuális együttléttel kapcsolatban is kreálnánk olyan alapvető, félreérthetetlen szabályokat, amilyeneket a KRESZ határoz meg a közlekedésben. A kampány logó, poszter és animáció formájában valósulna meg első körben.

A közlekedésben a KRESZ egy olyan szabályrendszer, amely két fő okból is nagyon fontos. Mivel a résztvevő sofőrök feltételezik egymásról, hogy a másik is eszerint közlekedik, megszülethet a bizalmi elv, hogy mindenki által ismertek a szabályok. Ennek köszönhetően jöhet létre a másik nagyon fontos fogalom, a vétlen sofőr fogalma. A Not Targets kampánya a KRESZ-re és a közlekedésre reflektál. Azzal a gondolattal játszik el, hogy mi lenne, ha a közlekedésben is tisztázatlan elvek szerint kéne részt vennünk.

Mi lenne, ha nem az lenne a konszenzus, hogy sofőrként megállunk, ha egy – akár szabálytalanul – az úttesten áthaladó gyalogost látunk? Mi lenne, ha gyalogosként a mi felelősségünk lenne, hogy elütnek, még akkor is, ha szabályosan, zebrán, zöld lámpánál közlekedünk? Mi lenne, ha a társadalom korlátozni kezdene minket, hogy hová mehetünk? Mi lenne, ha bizonyos kereszteződéseken csak saját felelősségre lehetne átmenni, hiába van zöld, és hiába szükséges számunkra, hogy az úttest túloldalára eljussunk?

Mi lenne, ha minden bűncselekményről úgy beszélnénk, mint a szexuális erőszakról?

A kiállításon látható posztersorozat ennek a világnak a megmutatásával hívja gondolkodásra látogatóit.

Mi lenne, ha minden bűncselekményről úgy beszélnénk, mint a szexuális erőszakról? – teszi fel a kérdést a Szekér Viktó…

Posted by Kortárs Művészeti Fesztivál on Sunday, May 14, 2017