Perei Zoltán portréi zeneszerzőkről

Perei Zoltán zeneszerzőkről készített portrémetszeteiből nyílik kiállítás a Vörösmarty Mihály Központi Könyvtár Zenei és Számítógépes részlegében május 15-én, hétfőn 16.30 órakor; az alkotásokat Arató Antal címzetes könyvtárigazgató ajánlja a jelenlévők figyelmébe.  A tárlat különlegessége, hogy a műveket eddig még nem mutatták be.

Perei Zoltán (1913-1992) grafikus fametszeteit több alkalommal is láthatta már a közönség Székesfehérváron. Nem véletlenül: Arató Antal, a Vörösmarty Mihály Könyvtár nyugalmazott, címzetes igazgatója személyesen is jól ismerte a művészt, akinek metszeteiből ezernél több darabot őriz gyűjteményében.

Perei Zoltán az Arad megyei Zarándnádasdon született, a család Trianon után költözött át Békés megyébe. Perei a II. világháború után, a hadifogságból hazatérve került a Képzőművészeti Főiskolára: már elkezdődött a tanítás, de a rajzait látva azonnal felvették. Kmetty János, Varga Nándor Lajos és Koffán Károly voltak a mesterei,1950-ben kapta meg diplomáját. Az ötvenes évek művészeti életébe nem tudott beilleszkedni, 1956-ban emigrált és Angliában telepedett le, ahol újra alkotni kezdett: ott rendezte első kiállításait.

A művész 1965-től, hazatérése után egyéni kiállításon mutatkozott be itthon. Elsősorban fametszeteket készített, az úgynevezett lapdúc fametszet hagyományainak folytatója volt.  A középkori művekre emlékeztető, groteszkbe hajló világa mintegy képi tárházát nyújtja az európai kultúra nagy személyiségeinek, tárgyi emlékeinek, irodalmi figuráinak, szerepeinek, bibliai, mitológiai és népművészeti motívumkincsének, valamint mindennapjainak. Ex libriseket is készített. Egyéni tárlata volt Jászberényben, a Csók István Galériában, a Dürer Teremben. Készített sorozatot magyar írókról, hangszerekről, magyarországi kastélyokról. Kollektív tárlaton szerepelt a luganói Nemzetközi Ex Libris Kongresszuson és számos nemzetközi kiállításon.

A kiállítás a programajánlóban »