Hetedhét Játékfesztivál

Hetedhét próbatétel után minden gyermek király lehet Székesfehérváron a májusi Hetedhét Játékfesztivál hétvégéjén: hetedhét határra szóló játékfesztivállal lepi meg a fehérvári családokat a Hetedhét Játékmúzeum, több civil szervezet és fehérvári kulturális intézmény gyereknapra, a Kortárs Művészeti Fesztivál ideje alatt.

Május 25-26-án óriás játszótérré változik Székesfehérvár belvárosa, ahol a gyerekek kedvükre választhatnak az elmélyülős, kézműveskedős, alkotós, lazítós, vagy a pörgős, nyüzsgős és zenés-hangos játékok közül. Egy éve nyitotta meg kapuit látogatói előtt a Játékmúzeum új helyén, a Hiemer-házban, így idén a gyereknap és a múzeum első születésnapja egy nagy játékünnepben olvad eggyé. A Hetedhét Játékfesztivál programkínálata a legkisebbektől kezdve az örök gyerekekig mindenkinek számtalan élményt tartogat.

Hetedhét Játékfesztivál

A fesztivál vendége lesz többek között Palya Bea és a Vaskakas Bábszínház. A Vaskakas csecsemőszínházi előadással is készül a nagyobbaknak szóló bábelőadás mellett. Látható lesz a csodamasina Circus Mechanicus a Tintaló Cirkusztól, a vásári hangulat kihagyhatatlan előadása Vitéz László szabadtéri színpadon, de lesz még óriás társasjáték, várjáték, közös képfestés, kézműves foglalkozások, hangszerbemutató, minivonat és élményfotózás.

Kihagyhatatlan programnak ígérkezik a Szabad Színház előadása, amely a Hetedhét Játékmúzeum kiállítása alapján készül, és valódi születésnapi zsúrral ér véget – a fesztivál látogatói megkóstolhatják a Hetedhét Játékmúzeum születésnapi óriás tortáját. A Játékfesztiválon a felnőttekre is gondolnak: Fény-játékok címmel Lázár Ervin műveiből tart előadást Nagy Anna és Huszárik Kata a Hiemer-ház báltermében. A legkisebbek birodalmát a a Városháza udvarán alakítjkák ki a szervezők, ahol bele lehet kóstolni babazenés és mozgásművészeti foglalkozásokba is.

Mindeközben a Hetedhét Játékmúzeum további játékra hívja látogatóit. A fesztivál két napja alatt egyetlen karszalag megvásárlásával korlátlanul látogatható a múzeum, ahol a rendkívül értékes gyűjtemény vitrinjei, fiókjai feladatokat, játékokat, plusz információt is rejtenek. Különböző érzékszervekeiket dolgoztathatják meg a játékos kedvűek, hol szagolni, hol tapintani kell, máshol logokai készségre, vagy ügyességre van szükség. A terepasztalon futó kisvonatot egy gombnyomással indíthatják el a képzeletbeli állomásfőnökök, és kipróbálható egy praxinoszkóp is. A kiállítótérhez szorosan kapcsolódó Játéktér elnevezésű foglalkoztató terem a társasjátékok tere: itt ki lehet próbálni néhány kiállításban látható társasjátékot. A Réber-kiállításban felnőtteknek és gyerekeknek szóló műveket lehet lapozni, olvasgatni.

Részletes program:

Május 25., szombat
Színpad – Püspöki palota előtt
10:00 Ünnepélyes megnyitó és a „Barangolás Székesfehérváron, a királyok városában – útikalauz és munkafüzet óvodásoknak és kisiskolásoknak” kiadvány bemutatása és átadása
A Játékfesztivált megnyitja Cser-Palkovics András polgármester
10:10 Fesztiválköszöntő – székesfehérvári nagycsoportos óvodások ünnepi programja
11:00 Vitéz László – mesejáték Fekete Dávid és a Szabad Színház előadásában
11:45 Fesztiválköszöntő – székesfehérvári nagycsoportos óvodások ünnepi programja
13:00 Pintyőke Énekegyüttes – a Hermann László ZSZKI és AMI népzene tanszakos növendékeinek összeállítása daltanítással
13:30 Dalmesterek interaktív zenés gyermekműsora
14:30 Lui bűvész és Atus bohóc varázslatos műsora
15:30 Az ország legnagyobb túrórúdja – rekordkísérlet a Kockással
16:00 Mesemorzsák – mesealkotás a Grund Színházzal
17:00 Iszkiri Együttes koncertje
18:00 „Fújd fel dudás a dudádat!” – a Kákics Együttes zenés meséi népi hangszerekkel

Hetedhét Játékmúzeum, Hiemer-ház (belépés karszalaggal)
10:30 Vaskakas Bábszínház: Cini-cini muzsika – csecsemőszínház 3 éves korig
16:00 Vaskakas Bábszínház: Bob és Bobek
19:00 Fény-játékok – Lázár Ervin-est Nagy Annával és Huszárik Katával

Majus 26., vasarnap
Színpad – Püspöki palota előtt
10:00 Mackóalsó – Figurina Bábszínház zenés bábjátéka
11:00 Palacsinta Zenekar koncertje
12:00 Grim/m/aszok – Figurina Bábszínház 3 jól ismert Grimm mese feldolgozása zenével és sok humorral
13:00 „JÓHAVAN” – Gyerekvers-összeállítás a Tóvárosi Általános Iskola felsős irodalmi színpadának előadásában
13:30 Színházcsoda – a Vörösmarty Színház zenés műsora „Óz, a nagy varázsló” legnépszerűbb dallamaival
14:00 Dalmesterek „Állatmesék” című gyermekműsora
15:00 „Egy nap a babaházban” – zenés mesejáték Moskovszky Éva meséjéből a Szabad Színház előadásában. Közreműködik a Vasvári Színpad és az „Álomtánc Hajnival” óvodás csoport
15.30 Születésnapi zsúr – óriás torta szeletelés
17:00 Palya Bea koncert

Hetedhét Játékmúzeum, Hiemer-ház
(belépés karszalaggal)
10:00 Ringató foglalkozás (Kisgyermekkori zenei nevelés a születéstől a kodályi elvek alapján)
11:00 „Volt egyszer egy kert” – A Borsóműhely mozgásművészeti foglalkozása 5-10 éves gyerekeknek

Belépés a múzeumi programokra 400 Ft-os karszalaggal; 6 év alatt és 70 év fölött ingyenes. A karszalagok megvásárolhatók a Hetedhét Játékmúzeumban, a Tourinform Irodában és a helyszíni kezdőpontnál az Országalma mellett.

Hetedhét Játékfesztivál

 

Hetedhét próba