Utcára kerülnek a művészkönyvek

Az V. Nemzetközi Művészkönyv-kiállítással párhuzamosan a Városház téren szabadtéri kiállítás formájában is megcsodálható lesz 14 művészkönyv, legalább képen, a fák körüli rácsokon.

V. Nemzetközi Művészkönyv-kiállításA képek kedvcsinálóként szolgálnak az idei kiállításhoz, amelyen mintegy 220 művész 330 alkotása tekinthető meg, két helyszínen, a május 18-i megnyitó után.

Kovalovszky Márta művészettörténész, a kiállítás főszervezője a fesztivál ma sajtótájékoztatóján elmondta: a Szent István Király Múzeum 1987-ben rendezte meg az I. Nemzetközi Művészkönyv-kiállítást. A beérkezett közel 400 művészkönyv kitűnő áttekintést nyújtott a műfajról, megjelentek mindazok az áramlatok, amelyek a művészkönyv jelenét meghatározták, de képet adtak a világban jelenlévő művészeti-vizuális gondolatokról és törekvésekről is. A kiállított művekből a művészek 240 alkotást ajándékoztak a múzeumunknak. Így alakult ki az ország első múzeumi művészkönyv-gyűjteménye, amely folyamatosan gyarapodik, jelenleg mintegy 1500 munkát tartalmaz (körülbelül 60 magyar és 500 külföldi művész alkotását), melyeket főként az alkotók ajándékoztak a múzeumnak.

Idén 224 alkotó 324 műve szerepel a kiállításon. Izinger Katalin, a Szent István Király Múzeum kiállítási osztályvezetője, művészettörténész hozzátette, az idei évben két helyszínen állítják ki ezeket a képzőművészeti alkotásokat. A múzeum  Megyeház utcai épületében (a volt Babaházban) Konrad Korabiewski (PL/DK/IS) multimédia művész performansza nyitja meg a kiállítást május 18-án, szombaton 16 órakor, majd a résztvevők együtt sétálnak át a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény épületéhez, ahol 17 órakor Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjét követően a Németországból érkező Susanne Padberg művészettörténész nyitja meg a tárlatot. A szakemberek várják az érdeklődőket, hiszen mint ajánlásukból is kitűnt, a művészkönyvek bővelkednek vizuális ötletekben és tartalomban; színesek és változatosak.

Részletek a programajánlóban »