Sławomir Mrožek: Emigránsok

Új kortárs színházi bemutató
Mikor:
2013. május 17. 19:00
Hol:
A Szabadművelődés Háza
Székesfehérvár
Fürdő sor 3.
Belépő:
ingyenes
Kapcsolat:
Szín-Tér Egyesület20/949-11-73E-mailEsemény/szervező honlapja
Kategóriák:
Címkék:

Előadja: a Szabad Színház Társulata
Szereplők: Balogh Mihály, Szabó Miklós Bence
Dramaturg, rendező: Nagy Judit
Műsoridő: kb. 70 perc
Honlap: http://www.szabadszinhaz.hu/
A belépés díjtalan!

emigransok_plakat

A 13 éves hagyományoknak megfelelően a Kortárs Művészeti Fesztivál keretében zajlik a Szabad Színház új produkciójának premierje.

Mrožek ebben a művében egy ma nagyon is aktuális, nehéz témát boncolgat: két, – saját döntése révén – emigrációban élő fiatal férfi életébe, vágyaiba enged bepillantást a drámában.

A távoli otthon szegény, és sivár reménytelenségéből a jobb élet reményében külföldön boldogulni vágyó munkás, és a saját reménytelensége elől menekülő értelmiségi fájdalmas története ez. Bár a két embert a körülmények és pénztelenség kényszeríti össze, céljaik nagyon is különbözőek: a munkás haza akar menni, és otthon majd „a jómódút” játszani, amikor elég pénzt gyűjtött már össze. Ezzel szemben az értelmiségi nyugalomra, és talán írói karrierre vágyik. „A munkás kitalált történetekkel, lódításokkal próbálja túlélni a napokat, az értelmiségi kegyetlenül realista, látóköre mérföldekkel szélesebb, mint szobatársáé. Gondolatait a szabadság kérdése, összetettsége foglalja el, míg a munkás nem izgatja magát ilyen „hiábavalóságon”. – „Gyűlölöm ezt a helyet” – mondja az értelmiségi. – „Még ablak sincs.” „Jobb is” – feleli a munkás. – „Az ablakból csak cúg gyön.”. A rendezés karakteresen fókuszál a társadalmi környezet – iskolázottságtól független – kényszereire, elvárásaira, a kollektív, és egyéni felelősség, és elfogadás kérdéseire.


(Fotó: Koppán Viktor Dávid)

szabszin01