17. Jam-Bory-Vár

kisfesztivál a MéhKasAula és a Bory-vár közös rendezésében
Mikor:
2016. június 11. 16:00 – 23:00
Hol:
Bory-vár
Székesfehérvár
Máriavölgy 54.
Belépő:
900 Ft, 12 éves kor alatt ingyenes
Szervező:
MéhKasAula és a Bory-várEsemény/szervező honlapja

MéhKasAulaEsőhelyszín: A Szabadművelődés Háza (Fürdő sor 3.)
Honlap: www.mehkasaula.hu, www.bory-var.hu
Facebook esemény »
Szervező: MAKE – Méhkasaula Kulturális Egyesület
Támogató: KNYKK Zrt.

jambory_1200
 

MŰSORREND

 
16.00 Spirotic retextil mandala workshop / Százoszlopos udvar

16.30 Kucok játszókert / Napsugárkert

18.00 Megnyitó / Százoszlopos udvar
A Bory család képviseletében Kovács Andrásné nyitja meg az estet.
Vendégeink idén is fogyaszthatnak teasüteményekből, bóléból, teából.

18.10 GEO-koncert / Százoszlopos udvar

19.00 Blablabaal maszkok – kiállításmegnyitó / Vagyóczky terem

19.30 Sunrise Circus-koncert / Százoszlopos udvar

20.20 Blablabaal / Elefántos udvar

20.50 Both Miklós és zenésztársai koncertje / Százoszlopos udvar

22.00 Molnár Hajnalka és a PirKompánia: Tűzkerék
tűztánc- és zsonglőregyesület és vendégeik / a vár egész területén

 

Egyéb programok

 
Vagyóczky terem: Tengler Gergely kiállítása

Elefántos udvar: A délutáni óráktól az egri Popméter csapat pörgeti a korongokat.

Napsugárkert: Giri gyöngyegyöngyfűzés, gyöngyfa készítés

MOIRE „elektro zen kert”

Vártorony: SlamPoetry Székesfehérvár
Gondolatok rímbe szedve, erkélyről szövegelve, mikor nincs zene a Százoszlopos udvarban

Sötétedéstől a vár egész területén Méhkas Dia Projekt munkáit láthatják.

A Bory-vártól a KNYKK Zrt. különbuszai díjtalanul szállítják át a közönséget a városközpontba.


Bővebben a programokról

 

16.00 Spirotic retextil mandala workshop

Családi program / Százoszlopos udvar

Retextil

A délutáni workshopon mandalákat készíthetnek a résztvevők.
Pamut és egyéb textilekből, különböző kézműves technikákkal (szövés, horgolás, makramé) készülnek alkotások. A textilt csíkokra vágjuk, majd a csíkokból hulahoppkarikára, középről induló, sugár irányú vázat készítünk, és ebbe fűzzük spirális, körkörös irányba az anyagot.

 

16.30 Kucok játszókert / Napsugárkert

 
Kucok játszókert

Játszóház a Tünet Együttes Kucok – játssz velünk mesét című interaktív meseszínházi előadásának szereplőivel. A gyerekek mágikus játékokban vehetnek részt a rongybabával, a házisárkánnyal vagy a rozsdás robottal, a játék és a tánc részesei lesznek, ők lehetnek a történések vagy akár a szereplők mozgatói.

 

18.00 Megnyitó / Százoszlopos udvar

 
A Bory család képviseletében Kovács Andrásné nyitja meg az estet.
Vendégeink idén is fogyaszthatnak teasüteményekből, bóléból, teából.

 

18.10 GEO-koncert / Százoszlopos udvar

 
GEO

Abonyi-Tóth Ádám – dob, Antal Péter – trombita, Balla Péter – tenorkürt, Biró Milán – basszusgitár, ének, Csepregi Balázs – gitár, Takács Barnabás – szaxofon

A GEO együttes három éve alakult Szigetszentmiklóson, zenét több éve tanuló és aktívan művelő diákokból. Iskolai, majd városi zenei vetélkedőkön tűntek fel, budapesti tehetségkutatón is jó helyezést értek el.
A zenekar tucatnál is több saját számmal rendelkezik, több műfajban jeleskednek, legyen az balkán ska, alternatív rock, reggae. Zenéjükkel és szövegeikkel kilépnek a begyepesedett magyar valóságból, tükröt tartanak a világnak, békejobbot nyújtanak a szerb, horvát, román szomszédainknak, és a Balkán minden népének, van bennük egészséges düh, fiatal hevület, ön- és társadalomkritika, humor, politikai szarkazmus, tolerancia és életöröm.
www.facebook.com/geo.band.official/

 

19.00 Blablabaal maszkok – kiállításmegnyitó / Vagyóczky terem

 
Tengler Gergely látószögei mentén készült telefonfotók, képpé avanzsálva.

„2013 óta fényképezem, amióta van rá alkalmas telefonom, fényképezőgépeket sosem használtam. Ezzel együtt a képszerkesztést is elkezdtem gyakorolni, persze csak telefonon, azóta egyre jobban elmélyülök a manipulációban.”

A kiállítást megnyitja Horváth Gergő festőművész.

 

19.30 Sunrise Circus-koncert / Százoszlopos udvar

 
Sunrise Circus

Navarrete Ádám – basszusgitár, vokál, Berki Dániel – ének, Kungl Mátyás – dobok, Weninger Sándor – billentyű, gitár, Varga Balázs – gitár

A zenekar hat éve létezik, gerincét egy fehérvári illetőségű zenész baráti társaság adta. Zenéjükre hatással voltak a hatvanas-hetvenes évek progresszív és pszichedelikus zenekarai (pl.: King Crimson, Pink Folyd, Led Zeppelin), ezért jellemző az improvizatív, nyitott, élő előadásmódban és a nem szokványos, versszak-refrén dalszerkezetekben való gondolkodás, de hangulatilag és stílusban sokkal többféle hatás érződik a dalokon, ahogy a zenekar tagjai is rengeteg különféle zenét hallgatnak.

A jelenlegi felállás szűk egy éve működik, az este folyamán először mutatják be Székesfehérváron új kislemezük, a „Trenches” hanganyagát.

 

20.20 Blablabaal / Elefántos udvar

 
Blablabaal

Hallgass Verset Élőben!

Tengler Napherceg Gergely önálló estje a semmindenségről. Zenei támogatásnak Hangszekereken Csernák Zoltán Samu (singas) hordozza a végtelenbe a nagyérdeműt.
https://www.facebook.com/blablabaal

 

20.50 Both Miklós és zenésztársai koncert / Százoszlopos udvar

 
Both Miklós

Pfeiler Ferenc – dob, Winter Csaba – basszus, Rácz Richárd – billentyű, Csanya Tibor – ének, Bobár Zoltán – harmonika, Milák Richárd – gitár, Both Miklós – gitár, ének

A friss formáció a Palimo Story és a Naprából ismert zenészekből áll. A csapat fergeteges világzenével kápráztat el bennünket és zárja a program zenei részét.

Both Miklós az erdélyi népzene és a fővárosi cigányzene határain sasszézik évek óta, Bartókkal és Hendrixszel összekacsintva. Harminchárom éves kora ellenére a magyar folk-rock progresszív alapfigurája. Nemzetközi szinten is jegyzett gitáros: készített lemezt a Himaláján, végigturnézta Európát és Kínát. Gitárprímásnak is mondott katalizátor, a Rendhagyó Prímástalálkozók rendszeres résztvevője. Számtalan népzenei és világzenei projekt fűződik a nevéhez. Játszott a VHK-ban és a Barbaróban, később megalakította a Naprát. Roma zenei workshopjai adták a Palimo Story ötletét. A zenészeket egy országjáró kutatómunka során fedezték fel és választották ki.

 

22.00 Molnár Hajnalka és a PirKompánia: Tűzkerék

tűztánc- és zsonglőregyesület és vendégeik / a vár egész területén
 

Pirkompania

A PirKompánia évről évre újrafogalmazza önmagát, ismét új irányt céloztunk meg, mely nagyszerű csapatmunkát eredményezett, újabb fiatalok kapcsolódtak be, akik részévé váltak az alkotói körforgásnak.

A kompániát tízen alkotjuk. Sok tűz, nagy tér, csillagérintők, akrobatikus interakciók, izgalmas energiák és látványos meglepetések (tűzszoknya, tűzkerék, tissue).

A Bory-vár csodálatos kertjében tüzek fátyolfényével invitáljuk utazásra a nagyérdeműt, hiszen a tűzben történetek vannak.

 

Egyéb programok

 

Vagyóczky terem: Tengler Gergely kiállítása

Elefántos udvar: A délutáni óráktól az egri Popméter csapat pörgeti a korongokat.

Popméter

Az egri Popméter csapat 2007 óta szervez programokat a hevesi megyeszékhelyen. Írtak már zenei blogot, játszottak helyi és fővárosi rádiókban, rendszeresen fellépnek budapesti és egri klubokban. A tihanyi Artplacc fesztivál után idén visszatérnek a Dunántúlra. Stílusuk eklektikus, pop, electronic, psychedelic, folk, lo-fi, shoegaze, chillwave, twee, experimental, 80’s new wave, (post-)punk, (post-)hardcore, idm, az Elefánt udvarban nyugodtabb zenéiket pakolják majd.
https://www.facebook.com/popmeter

 

Napsugárkert: Giri gyöngyegyöngyfűzés, gyöngyfa készítés

MOIRE „elektro zen kert”

„elektro zen kert”
Hanginstalláció: Kovács Balázs vezetésével

 

Vártorony: SlamPoetry Székesfehérvár

Gondolatok rímbe szedve, erkélyről szövegelve, mikor nincs zene a Százoszlopos udvarban.

Hat fehérvári szövegelő mondja a „rímekbe”szedett gondolatait a toronyból, a „trubadúr erkélyről”: Jack Cooper, Göcző István „Bobek”, Völgyesi Tamás „Toma”, Horváth Franciska, Szabó Fanni „Plüssi”, Horváth Krisztián

„Társaságunk 2014 nyarán alakult, ezen év őszétől működünk hivatalosan. A Museum Caféban tartottunk előadásokat, ez a helyszín 2016 januárjától a Parabára módosult. Igyekszünk Székesfehérváron is meghonosítani a hazai slam poetry mozgalmat, illetve előadási lehetőséget nyújtani mindazoknak, akik eddig nem tudták, vagy nem merték bemutatni műveiket.”

A résztvevő tagok pedig a következők:

Jack Cooper
„2014-ben kezdtem slammelni, a SlamPoetry Székesfehérvár egyik alapítója és szervezője vagyok. A Károli Gáspár Református Egyetem japán szakos hallgatójaként tanulok, jelenleg első kötetemen dolgozom, és a műfordítás metódusaival ismerkedem.”

Göcző István „Bobek”
„Szabadidőmben verseket és novellákat írok, 2012 óta slammelek. A Semmelweis Egyetem kutató molekuláris biológusaként dolgozom.”

Völgyesi Tamás „Toma”
„16 éves korom óta írogatok verseket. Élek-halok a művészet minden ágáért, jómagam is művészféle vagyok – grafikus, hobbyköltő, csaplár. 2014-ben láncolt magához a slam poerty.”

Horváth Franciska
„1-2 éve slammelek, a Lánczos Kornél Gimnáziumban tanulok, és 15 (mindjárt 16) éves vagyok. Elég kicsi korom óta írogatok, a mesékkel kezdődött minden, és nagyon szeretem.”

Szabó Fanni „Plüssi”:
„Sziasztok! Ne kérdezzétek, a Plüssi honnan jött, a lényeg, hogy puha vagyok, de belül kemény. A Károli Gáspár Református Egyetem magyar mesterszakán tanulok. 2012-ben ismerkedtem meg a slam poetry-vel, azóta a szerelmese vagyok. Szabadidőmben ezen kívül még verseket, valamint rapszövegeket írok.”

Horváth Krisztián:
„2012 tavaszán ismertem meg a slam poetry műfaját, 2014-ben csatlakoztam az aktív előadók sorához. Slam mellett verseket írok, illetve kacérkodom a spoken word műfajával is.”

 

Sötétedéstől a vár egész területén Méhkas Dia Projekt munkáit láthatják.

l’intérieur de la lumiere (fény enteriőr)
 

Dia projekt

A dia projekt a party kultúrából a steet art-ba került, architekturális vetítéseket valósít meg köztereken és belső terekben egyaránt. A vetített diakép fénymontázst alkotva az épületek belső és külső falain ún. „tapéta” jelleggel fénybe csomagolja a környezetet. A diavetítő, mint „fényfestő” ecset funkcionál, segítségével „belakjuk” a teret, alkalmazkodva az adott helyszínhez és a formai adottságokhoz.

Fő célunk a csírázó intellektuális street art avantgárd beépítése a meglévő kortárs képzőművészeti kontextusba.

 

A Bory-vártól a KNYKK Zrt. különbuszai díjtalanul szállítják át a közönséget a városközpontba.