Paradise Lost

Borsos Lőrinc-tárlat

Borsos Lőrinc fiktív képzőművész tárlatát Pallag Zoltán költő ajánlja a közönség figyelmébe június 2-án, csütörtökön 17 órakor az Aranybulla Könyvtárban. A 2014 óta készülő festménysorozat darabjai június 30-áig látogathatók.

Borsos Lőrinc 2008-ban született Budapesten, Borsos János és Lőrinc Lilla képzőművészek hibridjeként. Humoros hangvételű kritikáit gyors reakciók, vagy komplex projektek formájában fogalmazza meg. Célja a szélsőségek, ellentétek, ellentmondások közötti feszültség vizsgálata, a lehetséges átjárhatóság megteremtése, párbeszéd indítása, vagy vita provokálása. Művészettörténeti, történelmi, aktuálpolitikai referenciákkal rendelkező alkotásai a fotórealizmusban és a konceptualizmusban gyökereznek, emblémaszerű megfogalmazása a popkultúra és a reklámmarketing világából származik. Saját címerrel rendelkezik, védjegye az általa gyakran használt fekete zománcfestékből származó, fényes fekete.

Borsos Lőrinc-címer

Borsos Lőrinc-címer
(A képre kattintva bővebben olvashat az alkotóról és ars poeticájáról)

A Paradise Lost című sorozat egybegyűjti a művész kisajátítás műfajában alkotott, paradicsomi témájú festményeit. A képeken a művészettörténet részét képző, ismert műremekek (pl. William Blake, Hieronymus Bosch, id. Lucas Cranach, Giovanni Di Paolo, Henri Rousseau, a Meermanno Krónikák illusztrátorának alkotásai) vagy giccsképek láthatók – remixelve. A képek szereplőinek fekete zománcfestékkel történő kitakarásával a művek formabeli átalakításon esnek át, a címek pedig a történeteket is gyakran átíró, önkényes játék célpontjává válnak. Az így létrejövő, egyszerre figurális és absztrakt alkotások a művész, történelmi korok és földrajzi területek kulturális matériáját magába dolgozó magánmitológiájának szerves részévé válnak. Hirdetik a sötét anyagot, melyen keresztül szimbolikus féreglyuk nyílik a mai társadalmakban megtapasztalható értékválságból és frusztrációból egyenesen a paradicsomba.

Paradise Lost triptichon (2014)

Paradise Lost triptichon (2014 | olaj, zománc, vászon, fatábla | 3 db | 20x30x5 cm)
A képre kattintva további információk a PL-sorozatról

 
További információk a programajánlóban »