Esős lett a Jam-Bory-Vár

A 17. Kortárs Művészeti Fesztivál záróakkordja a MéhKasAula és a Bory-vár közös rendezésében megvalósult 17. Jam-Bory-Vár összművészeti kisfesztivál volt, amit az időjárás most nem fogadott a kegyeibe, de a tervezett programok jelentős részét sikerült megvalósítani.

A Kortárs Művészeti Fesztivál egyik legnépszerűbb eseménye minden évben a MéhKasAula és a Bory-vár közös szervezésében zajló, az egész várat elfoglaló összművészeti piknik. A műsor, mint mindig, most is családi programmal indult: a Kucok játszókert foglalkozása még a szabadban kezdődött, de a Tünet Együttes interaktív meseszínházi előadása az eső miatt már a Vagyóczky-terembe költözött. A játékba a gyerekek mellett a szülők is bekapcsolódtak, így a végső történet közösen alakult ki.

Spirotic retextil mandala workshop

Spirotic retextil mandala workshop

A vissza-visszatérő eső elől szinte minden programot sikerült fedél alá költöztetni: az egri Popméter csapata az Elefántos udvarban, a terasz alatt pörgette a korongokat, az „elektro zen kert” pedig a Barlangban ütött tanyát. A SlamPoetry Székesfehérvár csapatának tagjai a Rómeó és Júlia-erkélyről, trubadúrok módjára mondták verseiket, legalábbis kezdetben, aztán ők is fedett helyre költöztek.

A Spirotic retextil mandala workshopja izgalmas családi programnak bizonyult: a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt érdekelték ezek a különös alkotások, amelyek textilcsíkok felhasználásával, különböző kézműves technikákkal készültek a Százoszlopos udvar árkádjai alatt. Ugyancsak az árkádok alá költözött be a zenei színpad, amelyen Rostási-Szabó Rita, Boy Jenő dédunokája és Szepesi „Zöld” Imre, a MéhKasAula vezetőjének megnyitója után elsőként a szigetszentmiklósi GEO adta első fehérvári koncertjét. A fúvósokkal, gitárokkal, dobbal felálló zenekar több műfajban is utazik, széles reportoárjukból sok mindent felvillantottak ezen az estén.

GEO

GEO

Blablabaal maszkok címmel Tengler Gergely alkotásaiból nyílt kiállítás a Vagyóczky-teremben, majd újra a zenéé volt a főszerep: a Sunrise Circus még a Százoszlopos udvaron mutatta be új kislemezük, a „Trenches” dalait, de Both Miklós és zenésztársai világzenei koncertjét már a kápolnában hallgathatta meg a közönség. A MéhKas Dia Projekt fényfestése az eső miatt elmaradt, de az est zárásaként Molnár Hajnalka és a PirKompánia egy rövid tűztáncot még be tudott mutatni.

Jam-Bory-Vár