A Hold jegyében: Luna-est a múzeumban

Zenés irodalmi estet rendez június 6-án, hétfőn 18 órától a Szent István Király Múzeum iSKI KOCSIS Tibor Luna című kiállításában: Bartis Attila író olvas fel és a NARTcore lép fel. Az esten részt veszt iSKI KOCSIS Tibor képzőművész is. Az esemény helyszíne a múzeum Országzászló téri épülete.

iSKI KOCSIS Tibor LUNA című rajz-installációja, amely szeptember 18-ig látható, egyéni művészi reflexiót fogalmaz meg a tudományos és kultúrtörténeti szempontból is kimagasló Apollo-programra. Kortárs tájképként definiálható nagyméretű szénrajzainak inspirációs forrása az Apollo-16 és Apollo-17 űrhajósai által 1972. áprilisban és decemberben készített fotódokumentumok. A Holdon az Apollo-17 1972. decemberi útja óta nem járt emberi lény.

iSKI KOCSIS Tibor: LUNA_4 (2014, szén, papír, 170x280 cm)

iSKI KOCSIS Tibor: LUNA_4 (2014, szén, papír, 170×280 cm)

A Luna-sorozat rajzai részletekbe menően pontos természetrajzok, melyek első ránézésre tájképek, a valóság realisztikus ábrázolásai, de közelebbről szemlélve őket inkább furcsa meditációk. A kiállítási anyaghoz tartozik még egy pasztell rajz, amely egy sűrű növényzetű földdarabkát mutat meg. A kép vizuális és gondolati kontrasztelemként jelenik meg a kiállításon. A holdtájkép-rajzok fekete-fehérek, a földi tájkép színes. Az általában nagyméretű – gyakran több méteres – papíralapú rajzok technikája: szén, grafit.
Bővebben a kiállításról »

Bartis AttilaBartis Attila író, fotográfus

1995-ben jelent meg első regénye, A séta. További könyvei: A kéklő pára, novellák, 1998. A nyugalom, regény, 2001. A Lázár apokrifek, tárcák, 2005. A csöndet úgy, fotónapló, 2010. Amiről lehet, beszélgetések Kemény Istvánnal, 2010. A vége, regény 2015. A világ leírása, részlet, fotográfiák 2016. Könyvei több mint húsz nyelven jelentek meg. Fotográfusként számos kiállításon vett részt. Prózai munkái szinte mindegyikének fontos motívuma a holdra szállás. Az esten ezekből a szövegrészekből fog felolvasni.

 

 

NARTcore (Kováts Gergő & Meggyes Ádám)

„A nart egy mitikus sztyeppei nép, melynek tagjai kiváló harcosok, gyakran emberfeletti képességekkel rendelkeznek, bölcsek, ravaszok, a portyázások és harcok mellett sokat mulatnak.”

Az ős-oszét legendák spirituális energiáit katartikus hullámokként trombitájából kirobbantó Meggyes Ádám dinamizmusát megtízszerezve rendezi komplex, mégis zsigeri rétegekbe Kováts Gergő, hogy a legmélyebb tudatalattinkba hatolva értelmezze újra lényünket a szakralitás nulladik pillanatától a legutolsóig. Az esten a holdra „fújnak”.

Meggyes Ádám – trombita, tárgyak
Kováts Gergő – laptop, szaxofon

NARTcore – Fotó: George Staicu

LUNA-est