Sárkányok és vadvirágok

Az Ébrenálmodók Rituális Színház tagjait a sok éves barátságon kívül a közös érdeklődési kör is összekapcsolja. Legújabb darabjukban, a Vadvirágokban, amelyet június 9-én, csütörtökön 20 órakor A Szabadművelődés Házában bemutatnak, a XXI. század embere által átélt konfliktusok állnak a középpontban. Az együttesről és a produkcióról Nagy Mihály, a csoport vezetője beszélt Rosta Helgának.

A formáció 2005 óta működik, egy közös érdeklődési körű baráti társaság alkotja együttesünk alapját. A Vágtázó Halottkémek zenekar rituális színházának feloszlása után, annak hagyományát visszük tovább. Grandpierre Attilától, aki barátunk, minden hang- és képanyagot megkaptunk az előző színházi produkciókról, mi pedig minden erőnkkel igyekszünk hűek lenni elődeinkhez. 2015-ben, a Vágtázó Halottkémek 40. jubileumi koncertjén is felléptünk, egy hatalmas, vidám mulatság keretében.
Darabjaink magját ősi rituálék alkotják, amelyek belső inspirációkból építkeznek, erős szellemi és jó értelemben vett spirituális értéket képviselnek, amelyek nálunk a hétköznapi életünkben is nagy szerepet kapnak.

Mert attól függetlenül, hogy a legkülönbözőbb munkahelyeken dolgozunk, mégis, mindannyiunkat összeköt az intenzív érdeklődés az ősvilág, az ősvallás, az ős-szellemiség iránt. Ezen kívül, természetesen, hatnak ránk különféle külső elemek és számtalan ihlető forrásból dolgozunk.

Egy darabot nagyon ritkán játszunk kétszer ugyanúgy, sőt, egy darab a többszöri alkalmak során sohasem lesz ugyanaz.

Vadvirág

A Vadvirágok című darabunk, amelyet Székesfehérvárra hoztunk, erőteljesen tartalmazza a ma emberének égető problémáit, konfliktusait, amelyekkel nem mindig nézünk szembe. Úgy látom, hogy jelenünk egy forrongó, robbanóponton nyugvó képet mutat, tele feszültséggel és indulatokkal, melyet természeti katasztrófák, földrengések, aszály, vagy éppen özönvíz tarkít.

Ezt az forrongó feszültséget a darabunkban egy sárkánnyal jelenítjük meg, amely elemi erejű, kontrollálhatatlan indulatokkal küzd. A sárkánnyal szembeállítva viszont megjelenik a nő három aspektusa: a fiatal lány, az anya, és a már idősödő, gyógyító, tápláló asszony.

E két lényeges szereplő harcát, vívódását figyelhetjük meg a darabban. A látványos jelmezekkel dolgozó, árnyjátékokkal, izgalmas hang- illetve fényeffektekkel kísért előadás nézőinek erős transzcendentális élményt ígér a csoport vezetője.