Lajkó Félix, ördögök és tűztánc a Bory-várban

A Kortárs Művészeti Fesztivál sokak által várt, és kétségtelenül legnagyobb eseménye minden évben a MéhKasAula és a Bory-vár közös szervezésében zajló, az egész várat elfoglaló összművészeti piknik, amely már 18. alkalommal tölti meg zenével, szöveggel, fényekkel a város egyik legromantikusabb helyszínét. Idén is a Jam-Bory-Vár zárja a fesztivált május 20-án, szombaton.

A népszerű kisfesztivál gyermek- és családi programokkal indul 15 órától: a Százoszlopos udvarban a Spirotic workshopjában pamutból és egyéb textilekből retextil mandalákat készíthetnek a résztvevők különböző kézműves technikákkal (szövés, horgolás, makramé), a Napsugárkertben pedig gyöngyfűzés, gyöngyfakészítés zajlik majd.

15.30-tól a Simorág TánCirkusz Ördögmeséjébe csöppenhetnek a látogatók a Napsugárkertben: a társulat fiatal cirkuszművészeinek, színészeinek legújabb előadásában rendhagyó módon ismerhetünk meg egy történetet. A program ördögmaszk-készítéssel indul, kézműves foglalkozás keretében, hogy az előadáshoz elegendő számú ördög legyen a helyszínen 🙂

16 órától a zenei események is megkezdődnek, elsőként a Whiskey Moonface veszi birtokba a Százoszlopos udvarban álló színpadot. Stílusvilágukban a kelet-európai tradicionális zenei irányzatokat ötvözik a klasszikus New Orleans-i jazz és Sufjan Stevens barokk-folk műfajával, hozzáadva ehhez saját kortárs folk-értelmezésüket. Őket fél hattól a Singas Project váltja a színpadon, műfaji határokat összevonó és átlépő megszólalásukkal.

17 órától az Elefántos udvarban is felcsendül a zene: a kaposvári FényHangÁr egy kis különítménnyel érkezik a Bory-várba, vetítenek és magunkkal hozzák DJ Hanzeet, aki évek óta a csapat vendége az udvarban és kiváló hip-hop, ambient és lounge lemezeket pörget.

A Jam-Bory-Vár 18 órai hivatalos megnyitója után nyílik meg a Vagyóczky-teremben a Törékeny óriások című kiállítás a Méhkasaula Kulturális Egyesület alkotóinak munkáiból, amelyek az épületvetítésekre szánt áttetsző alkotások kiállítóterembe szánt változatai.

Az esti programok főszereplője a zene: 19 órától a Székesfehérvárhoz is kötődő Mörk zenekar játszik a Százoszlopos udvarban. Sokszínű, improvizatív, jazz-pop zenéjüket 20.40-től az elektronikus és az akusztikus, illetve a folk- és a partyzene eddig ismeretlen ötvözete váltja, a Liszt Ferenc-díjas hegedűművész Lajkó Félix és az Óperentzia előadásában. A két koncert közti átállás idején érdemes átnézni az Elefántos udvarba, ahol a Spoken dub produkció főszereplője két slammer és két lemezjátszó.

A kiemelt programok mellett számos egyéb, főként zenés rendezvény is zajlik a várban, amelyet sötétedés után a MéhKas Dia Projekt és a FényHangÁr csapata fest meg fénnyel, 22 órakor pedig Tűzmadarak tűztánc-színháza varázsolja el a közönséget.

Záróra után a Bory-vártól a KNYKK Zrt. különjáratai díjtalanul szállítják át a közönséget a városközpontba, ahol idén két after party is lesz: a hivatalos DJ Hanzeeval a Parabában, a nem hivatalos pedig a Kossuth Udvarházban a Sexpantsal.

Részletes program »