Kőleves Garami Ricsi emlékére

A Hiátus című, Garami Richárd életművéből válogatott kiállítás megnyitójával nyílt meg a 18. Kortárs Művészeti Fesztivál a Pelikán Galéria előtt. Az eseményen megjelent népes közönséget Czinki Ferenc a Garami Richárd Alapítvány nevében köszöntve elmondta: az alapítvány célja Garami Richárd életművének feldolgozása mellett a mostanihoz hasonló kiállítások és közösségi akciók létrehozása.

A kiállítás megnyitására felkért Szentjóby (St. Turba) Tamás költő, író, képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatója szerint Garami Richárd azon kevesek közé tartozott, akik nem csak időnként csináltak valamit: folyamatosan, 24 órán át foglalkozott valamivel, művelte saját sorsát – és ezt nem remeteként tette, hanem közösségi emberként. Ricsi számos kedvenc tevékenysége között az evést és a főzést említve felidézett egy 2013-as eseményt: Ricsi egy obszidián-követ adott neki, a fájó lába gyógyítására, ezt a követ most magával hozta a Zádor Tamás ötlete nyomán megvalósult kőleves főzéséhez. A követ a közönség kézről kézre adta, végül pedig belekerült a déli órák óta készülő kőlevesbe, amit a jelenlévők közösen fogyasztottak el Garami Richárd emlékére.

A Pelikán Galériában látható kiállítás néhány apró szeletet villant fel Garami Richárd szerteágazó tevékenységéből: hatalmas hátrahagyott életművének feldolgozása hosszú ideig tart majd. Családja és barátai közreműködésével jött létre a Garami Richárd Alapítvány, amelynek célja az alkotó képzőművészeti hagyatékának gondozása, kiállítások létrehozása, műveinek bemutatása, katalógusok és más írásművek megjelenésének elősegítése, kiadása, emlékének ápolása. Az alapítvány működését a kiállítás katalógusának megvásárlásával és a következő bankszámlaszámra történő befizetéssel lehet támogatni: 16200223-10059665-00000000.

A kiállítás június 7-én, szerdán 18 órától irodalmi esttel, Garami Richárd kedvenc szövegeiből összeállított felolvasással, beszélgetéssel zárul. Vendég: Németh Gábor, moderátor: Czinki Ferenc.

A kiállítás a programajánlóban »

Garami Richárd emlékkiállításával nyílt meg a 18. Kortárs Művészeti Fesztivál a Pelikán Galéria előtt. A megnyitón…

Posted by Kortárs Művészeti Fesztivál on Friday, May 12, 2017