Kalocsai tűzzománcok

Szebényi Hajnalka tűzzománc ékszereiből Hagyomány a mában címmel látható kiállítás a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában.

Szebényi Hajnalka mestere, a tárlatot megnyitó Ludvig Rezső ötvösművész egykori tanítványát bemutatva elmondta: különösen büszke arra, hogy a kalocsai motívumvilágú alkotásokat a Hagyományok Háza zsűrizte és védjeggyel látta el, és mára már az Amerikai Egyesült Államokba, Kanadába és Japánba is eljutottak. Mint mondta, az ékszerkészítés egy különleges szakma, nincs korhoz kötve, az ember akár százéves koráig is művelheti, így Szebényi Hajnalka egyedi műhelyéből is számtalan értékes alkotás kerül majd ki az elkövetkezendő évtizedekben.

Szebényi Hajnalka Kalocsán született. Érettségi után az Állami Pénzverőben járt ötvösképzésre, ahol ékszerkészítést tanult. A Fővárosi Óra- és Ékszeripari Vállalatnál egyedi arany ékszereket készített megrendelésre. Még gimnazista korában ismerkedett meg a kalocsai porcelánfestő manufaktúrában a kalocsai motívumokkal és színvilágukkal: Ez a világ visszatért az életébe, amikor megvalósította saját tűzzománc ékszereit.

A kiállítás június 3-ig látogatható.

Szebényi Hajnalka tűzzománc ékszereiből Hagyomány a mában címmel látható kiállítás a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna té…

Nai-post ni Kortárs Művészeti Fesztivál noong Lunes, Mayo 15, 2017