Egy leányanya szürreális kalandjai – HHH Angyalok Kara

„2020. A Nemzeti Demográfiai és Reproduktív-egészségfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárságán az a döntés születik, hogy a drasztikus népességfogyás ellensúlyozására – bár az ehhez szükséges törvényi háttér még hiányzik –, minden mélyszegénységben élő leányanyát nyilvántartásba vesznek. A cél, hogy a gondozásba veendő magzatot lehetőség szerint már a prenatális ártalmaktól is megóvják. Erős ajánlás, hogy jóval a szülés előtt kényelmes, zárt anyaotthonokba kerüljenek a várandós kismamák, ahol a nyugodtan ismerkedhetnek velük az örökbefogadó szülők.“

A mellbevágó szöveg Bari Judittól származik, a sajószentpéteri cigánytelepen született közösségfejlesztő szakember a tavalyi év legfontosabb negyven előadása közé választott HHH Angyalok Kara című darab író-dramaturgja. A mű döbbenetes erővel beszél egy olyan témáról, amiről a legszívesebben talán nem is akarnánk tudomást venni. De muszáj. A Halmozottan Hátrányos Helyzetű Angyalok Kara nem más, mint az állami gondoskodásba kerülő fiatalkorú prostituáltak és az ő csecsemő gyermekeik – az ő sorsukat mutatja be darab a kiskorú Anasztázia sorsán keresztül: az anya menekülni kényszerül, hogy a gyámhivatal el ne vegye tőle a gyermekét.

Bari Judit prostitúcióból élő anyákkal készített interjúkat, többségében észak-magyarországi kistelepüléseken, ahol nagyon sok nő tartja fenn ilyen módon a családját. Az első találkozásoktól a HHH, mint színdarab megszületéséig három év telt el. Az összegyűlt anyagból a szerző Simon Balázs rendezővel és az Utcaszínházi Alkotóközösség társulatával előbb két éven át Te vagy a király címen részvételi színházi programokat valósított meg az érintett közösségekkel. Jártak a Rákospalotai, a Kafka Margit és az Esztergomi Leánynevelő Intézetben is, ahol alkalmazott színházi eszközökkel dolgozták fel a prostituált anyák történeteit: vittek magukkal alaphelyzeteket, de mindenütt kaptak is új sztorikat a részvevőktől – ezek felhasználásával állt össze a színházi előadás, amit az alkotók 16 éven felülieknek ajánlanak.

A HHH Angyalok Kara nem dokumentumdráma, hanem önálló művészi produkció. Sűrű esszenciáját mutatja be mindazon impulzusnak, találkozásnak, történetnek, vágynak, amelyek a szerzőt és a társulatot a produkció megalkotására késztette. A kétórás előadás, miközben bemutatja a leányanya egyre szürreálisabb kalandjait, felfed egy szélesebb kérdést is: módunkban áll-e változtatni meghatározott sorsunkon, és ha igen, minek hatására lennénk képesek ezt megtenni?

A darab szereplői – Dobra Mara, Fazakas Júlia, Táncos Adrienn, Boros Ádám, Rábavölgyi Tamás, Simó Krisztián, Várnai Balázs – harminc figurát jelenítenek meg a nézők előtt az előadás folyamán, amelynek zenéjét Bernáth Atom Tamás szerezte. A darab május 13-án, szombaton 19 órakor látható a Pelikán Kamaraszínházban.

A produkció a programajánlóban »