Indul a 18. Kortárs

Képzőművészeti kiállítások, zenei, színházi, irodalmi és filmes események szerepelnek a 18. Kortárs Művészeti Fesztivál kínálatában. A helyszínek körbeölelik Székesfehérvár kulturális és közösségi intézményeinek tereit, udvarait: a május 12–20. között zajló eseménysorozat 22 helyszínen 38 féle programmal, összesen 55 produkcióval, közel kétszáz művész és alkotó közreműködésével várja az érdeklődőket.

A Kortárs Művészeti Fesztivál indulásának csalhatatlan jele, hogy napokon belül művész-zászlók lepik el Székesfehérvár belvárosát: a zászlófesztivált több mint húsz éve, 1996 óta rendezik meg, és a Kortárs Művészeti Fesztivál életre hívása óta annak állandó részévé vált.

A fesztivál hivatalosan május 12-én, pénteken 18 órakor a Hiátus című, Garami Richárd intermédia-művész életművéből válogatott kiállítás megnyitójával kezdődik a Pelikán Galériában, ám valójában egy ideje már benne járunk, hiszen az elmúlt héten megnyílt a fesztiválhoz tartozó első kiállítás: az Öreghegyi Közösségi Házban George Kégl festményei láthatóak.

A Hiátus megnyitója után, 20 órakor a Pelikán Kamaraszínházban kezdődik az idei fesztivál egyik különleges eseménye, a Naked Wolf koncertje. Az amszterdami zenekar vezetője Luc Ex, akinek nagy múltja és jelene van a holland zenei életben. Hozzá csatlakozott a zenekar másik négy tagja, akik mindannyian különböző országból hozták zenei tudásukat: Ausztráliából, Brazíliából, Finnországból és Ausztriából. Zenéjük sokszínű, fülbemászó dallamokból és ütemekből áll, keverve a pop, jazz és a rock stílusának elemeit. A koncerten vendégként társul a zenekarhoz a trombitás, Brad Hankel is.

A fesztivál során 38 féle programot láthat a közönség, ezek döntő többsége ingyenes, mindössze néhány programnál kell belépődíjat fizetni. Az események közül a kiállítások és a zenei produkciók száma kiemelkedő: 15 képző- és fotóművészeti tárlat látogatható a fesztivál idején – illetve többségük azon túl is –, és 21 zenész, együttes, illetve DJ lép fel a fesztivál időtartama alatt.

Gazdag a filmes felhozatal is: a Barátság mozi és a Cinema City mellett a Szent István Király Múzeum is szervez vetítéseket a múzeum Díszudvarán. Az irodalmi programok között kötetbemutatót, slampoetryt találhatunk, a színházi előadások pedig nem csak kamara-előadásokra szorítkoznak, hiszen a Vörösmarty Színház nagyszínpadán a Forte Társulat A te országod című produkcióját is láthatja a közönség; az alkotásért Horváth Csaba a legjobb rendező díját vehette át a tavalyi POSZT-on. Premier is lesz a Kortárson: Hubay Miklós Római karnevál című darabját a Szabad Színház mutatja be, Magony Imre rendezésében.

Fesztivál a fesztiválban: a Kortárs Művészeti Fesztivál legnépszerűbb, minden évben sokak által várt eseménye a MéhKasAula és a Bory-vár közös szervezésében zajló, az egész várat elfoglaló összművészeti piknik, a Jam-Bory-Vár – ez zárja a 18. Kortárs Művészeti Fesztivált május 20-án, szombaton 15 órától. A kisfesztiválban többek között családi programok, koncertek, kiállítások, slampoetry és épületvetítések lesznek, és persze nem hiányozhatnak a tűzzsonglőrök sem, ezt a műfajt ezúttal a Tűzmadarak csapata képviseli. Az idei zenei felhozatal szokatlanul erős: koncertet ad a Mörk, valamint  Lajkó Félix és az Óperentzia is. A gazdag programot két belvárosi after-party zárja.

Részletes program »