Ismét Filmmúzeum a Rendház Díszudvarában

Folytatódnak a Filmmúzeum programjai a Rendház Díszudvarában. Vasárnap este egy ’56-os, tragikus eseményen alapuló alkotást, Matúz Gábor Nincs kegyelem című filmjét mutatják be, jövő kedden pedig Vakler Lajos Szent István emlékek Rómában című dokumentumfilmje tárja fel az érdeklődőknek az első királyunkhoz kapcsolódó kultuszt az örök városban.  Eső esetén a Csók István Képtárban lesznek a vetítések.

A Filmmúzeum első idei filmjét május 14-én, vasárnap 20 órakor láthatjuk: a Nincs kegyelem dokumentarista és fikciós elemekből építkező alkotás, az 1956. december 8-i salgótarjáni tragikus eseményekre épül, amikor elhurcolt fegyvertelen munkásokat lőttek halomra a karhatalmisták és a szovjet katonák. A megtorlás időszakának ez a vérengzése még mindig sok kérdést rejt magában, az alkotók a fiatalokat és az idősebbeket egyaránt megszólítják a gyilkosok, az áldozatok és a segítők bemutatásával, a személyes sorsokat előtérbe helyezve. Matúz Gábor filmjében a főbb szerepeket Törőcsik Mari, Kubik Anna, Ráckevei Anna, Györgyi Anna, Gáspár Tibor, Nyakó Júlia és Szakács Tibor alakítják.


A második filmes estére május 16-án, kedden 20 órakor látogathatunk el, a Díszudvarban ezúttal a Szent István emlékek Rómában című filmet mutatják be. Vakler Lajos rendező-szerkesztő és Simon Erika fotóriporter 2016 őszén indultak el Rómába, hogy a történelmi, kegyeleti helyek felkutatásával bemutassák a Szent István-kultúrkörhöz kapcsolódó római-magyar emlékeket. A nézőket a dokumentumfilm elkalauzolja többek között a Szent István Házba, a Magyarok Nagyasszonya Kápolnába, a Római Magyar Akadémia és a Pápai Magyar Egyházi Intézet épületébe, a freskók, domborművek, szakrális emlékek üzeneteit közvetítve.

Eső esetén a vetítések a Csók István Képtárban lesznek. A programokra a belépés díjtalan, minden filmbarátot és érdeklődőt szeretettel várnak!