Balkáni hangulat a Barátságban

A 18. Kortárs Művészeti Fesztivál keretében ingyenes programokat, vetítéseket és koncertet szervez a filmbarátoknak a Barátság mozi. Május 19-én Balkánia kincsei címmel szerveznek estet: 18 órától  Emir Kusturica új, Tejben, vajban, szerelemben című alkotását vetítik, majd a balkáni hangulatot folytatva a mohácsi Poklade zenekar koncertjére invitálják a közönséget. 

A Macska-jaj és az Underground rendezőjének új filmje egy apró, háború sújtotta kis faluban játszódik. A helyi tejesember nap mint nap tejet szállít szamarával a frontvonal kellős közepén. Szereti a gondtalan falusi létet, ám élete egy nap fenekestül felfordul, miután megismerkedik egy gyönyörű, titokzatos olasz nővel. Hamarosan kezdetét veszi szenvedélyes, őrült kalandjuk. 

Tejben, vajban, szerelemben

A Poklade zenekar koncertje mosolygós vidámság, táncolás, hajlékony végtagok nyakon öntve egy hordó pozitív energiával. A zenekar februárban járt Fehérváron, a mohácsi busókat kísérve – a poklade szó a köztudatban egyébként egyet jelent a busójárással. Sokacul szó szerinti jelentése azonban átváltozás. Ez a „lelki átváltozás” minden emberben végbemegy, akár játssza, akár hallgatja a zenét. A zenekar nagyon fontosnak tartja a mohácsi tamburazene hagyományának ápolását, ám emellett további zenei stílusok is megszólalnak repertoárjukban. A Poklade zenekar önálló pódiumzenekarként és a mohácsi Zora Néptáncegyüttes kísérőzenekaraként is törekszik a néphagyomány ápolására, ezen kívül rendszeresen zenél táncházakat és gyakran lép fel különböző vendéglátó egységekben is.

A programokra a belépés ingyenes, de a vetítésekre jegyfoglalás szükséges a pénztárban vagy online.

Poklade