Meghosszabbítják A DÖNTÉS kiállítást

A nagy érdeklődésre tekintettel meghosszabbítják A DÖNTÉS című kiállítás nyitvatartási idejét, amely a Kortárs Művészeti Fesztivál végéig, azaz május 20-ig lesz megtekinthető a Csók István Képtárban. A bejelentésre a ma délelőtti sajtótájékoztatón került sor, amit Cser-Palkovics András polgármester és Kulcsár Mihály múzeumigazgató tartott. 

A Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában a Magyar Kultúra Napján, január 22-én nyílt meg A DÖNTÉS című kiállítás, Somogyi Győző festő- és grafikusművész magyar hősöket és az Árpád-házi szenteket bemutató képeivel, valamint Párkányi Raab Péter szobrász- és fotóművész 66 fotografikájával. A tárlat megtekintése egyfajta utazás a félhomályban rejtőzködő fenevad szorítása és a fényben büszkén álló hősök dicsősége között, mely egyúttal döntéshelyzetbe is hozza a látogatót.

A kiállítás eredetileg április 30-ig tervezett nyitva tartási idejét a nagy érdeklődésre tekintettel meghosszabbítják. Ezt Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere jelentette be, aki elmondta, hogy a napokban átlépi a látogatószám a tízezret, és folyamatos a látogatottsága a kiállításnak, ezért döntöttek a meghosszabbítás mellett. Elmondta, hogy a május 12-én kezdődő Kortárs Művészeti Fesztivál ideje alatt is megtekinthető lesz még A DÖNTÉS című kiállítás, amely a fesztivál végeztével, azaz május 20-án zárja be kapuit.

Beszélt arról is, hogy a Seuso-kiállítás vezeti a rekordot a látogatottság tekintetében, ami a négy hónapos nyitva tartása alatt elérte a 35 000 látogatói számot. Ugyanakkor egyértelműen A DÖNTÉS című kiállítás is az élmezőnybe tartozik e tekintetben, ahogy bízik benne, hogy a hétvégén Gorsiumban megnyitott Pompeji tárlat is oda fog.

Mind a két kiállításra invitálta a látogatókat. Hiszen – mint mondta – mindkét tárlat a maga nemében az emberekből érzelmeket vált ki, és beszédtéma. Ennek kapcsán szólt arról, hogy annak idején, amikor átvette az önkormányzat a múzeum fenntartását az államtól, a céljuk az volt, hogy a gyűjteményt megmutatva és kiállításokat idehozva visszavigyék az emberek köztudatába a múzeumlátogatást, és legyen a mindennapjaik része az, hogy a látottakról beszélgessenek. Majd arra buzdított mindenkit, hogy merjen akár vitázni is a saját történelmünkről, s felvállalni büszkén az értékeinket, ami identitásunkhoz hozzátartozik. Ezt a döntést közösségként és egyénként is meg kell hoznunk.

Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum igazgatója a kiállítás sikerességének titkát abban látja, hogy egyrészt kiváló alkotások szerepelnek ebben a tárlatban Somogyi Győzőnek, a nemzet művészének és Párkányi Raab Péter szobrász és fotóművésznek köszönhetően, másrészt a kiállítótérnek egy sajátos atmoszférája van, amit az oda belépő egyből érzékel. Mint az egyik leglátogatottabb kortárs művészeti kiállításukról beszélt, aminek a pontos látogatószáma jelenleg 9611.

Elmondta, hogy az érdeklődést látva, adódott az ötlet, hogy van egy  rendezvénysorozat, aminek programjai közé egyértelműen passzol a kiállítás, vagyis a május 12–20 közötti Kortárs Művészeti Fesztivál, aminek ideje alatt végig látogatható lesz A DÖNTÉS című kiállítás is.

Tájékoztatást adott arról is, hogy a tízezredik látogató – mely vélhetően napokon belül megérkezik a múzeumba – ajándékként családi belépőt fog kapni mind a Pompeji kiállításra, mind a Floralia-ra Gorsiumba, valamint egy két fő részére szóló vacsorameghívással is kedveskednek neki.

A DÖNTÉS című kiállítás a Vörösmarty Mihály Könyvtár érvényes olvasójegyeivel továbbra is ingyenesen tekinthető meg. A Csók István Képtár hétfőtől péntekig, valamint vasárnap 10-18 óra, míg szombaton 9-18 óra között várja a látogatókat.