Gőzhajtású pendrive

Fehér Csaba ötvös-aranyműves alkotásaiból „A gyűrűtől a pendrájvig” címmel nyílt tárlat a VMK Széna téri Tagkönyvtárában. Az igényes, művészi színvonalú dísz-, ajándék- és használati tárgyakat, az egyedi tervezésű ötvösmunkákat és magát az alkotót pályatársa, kollégája, Berta József fafaragó ajánlotta a közönség figyelmébe.

A kiállítás címe cseppet sem túlzás, a tárlókban, vitrinekben valóban a gyűrűtől a pendrájvig sorakoznak tárgyak, egy részük steampunk stílusban. A steampunk lényege, hogy újraértelmezi napjaink informatikai és iparművészeti termékeit, és megfosztja azokat fő erényeiktől, a minimalista dizájntól és praktikumtól. Ehelyett a viktoriánus stílus jegyeivel ruházza fel őket: mahagóni berakásokkal, bronz, óarany, abszintzöld színekkel, klasszikus vonalvezetéssel – óralapok, fogaskerekek, csavaranyák, rézgyűrűk, rugók, csövek épülnek rá a tárgyakra.

Gőzhajtású pendrive

A megnyitó vendégeit Buriánné Tarró Edit, a könyvtár vezetője köszöntötte, és elmondta, hogy a könyvtár évek óta részt vesz a Kortárs Fesztiválban, és eddig mindig valamilyen, a könyvhöz kötődő kiállítással készültek, tavaly például egy roppant látványos illusztrációs tárlattal. Mivel azonban a könyvtárosok többnyire nők, ők pedig rajonganak az ékszerekért és ötvösmunkákért, idén Fehér Csabát kérték fel kiállítónak. De az ő munkáinak is közük van a könyvhöz, hiszen könyvkötéssel, albumok, vendégkönyvek készítésével is foglalkozik, és az ötvösmunkákkal kombinált bőrkötések nagyon elegáns külsőt kölcsönöznek ezeknek a könyveknek, az egyik vitrinben ilyen munkák is láthatóak.

Berta Józsefet három évtizedes baráti és munkatársi kapcsolat köti össze Fehér Csabával, nem véletlen, hogy épp ő nyitotta meg a kiállítást. Mint mondta, napjainkban különösen felértékelődött az egyedi termék, a kézművesség – sőt, divattá is vált, még a korábbi „házi” jelzőt is felváltotta, hiszen a kézműves termékek mellett manapság kézműves sörökről és kézműves sajtokról is beszélünk. Ezek az aprólékos munkák, amelyek a tárlókban sorakoznak, részben használati tárgyak, részben otthonunk vagy testünk díszei lehetnek. Anyagukat tekintve az ezüst, a vörösréz, a sárgaréz és a tűzzománc a meghatározó, ezek miatt Fehér Csaba rengeteget jár ócska- és bolhapiacokra, mint fő beszerzési helyre.

A kiállítás 2016. június 18-ig látogatható, azok pedig, akik a megnyitón is jelen voltak, a tavalyi kiállításhoz hasonlóan ezúttal is kézbe is vehettek néhány tárgyat, konkrétan a sokat emlegetett pendrive-okat, amelyek egyébként működőképes darabok.

Képeink a megnyitóról 
Fotó: Lőrincz Miklós