Nyílt tengeren

Három jól öltözött férfi sodródik egy kincstári szekrényen, a végtelen szótengerben. S aztán egyszer csak elfogy az élelem… és a három ember arról tanakodik, melyikük legyen az, akit a másik kettő felfal.

A Szabad Színház Sławomir Mrožek Nyílt tengeren című abszurd komédiáját tűzi műsorára az idei fesztiválon, Nagy Judit rendezésében, Balogh Mihály, Kovács Máté, Szabó Miklós Bence, Kovács László és Szabó Miklós főszereplésével.

Mrožek: Nyílt tengeren

A történetben három éhes férfi hánykolódik a tengeren. Valójában nem ételre vágynak, hanem hatalomra, elismerésre, igazságra. Irányításra, önfeláldozásra, halálra. De az éhség is nagy úr. Dönteniük kell, hogy melyikük lesz az aznapi ebéd. De hogyan is ítélhetné ezt meg három, látszólag egyenlő ember? Legyen diktatúra és győzzön a legerősebb? Vagy legyen demokratikus szavazás? Vagy valaki áldozza fel magát önként?

A 2014-es fesztivál kapcsán már írtunk arról, hogy Mrožek a Kortárs Fesztivál házi szerzőjének számít, darabjai rendre felbukkannak nálunk helyi és más társulatok előadásaiban. Ő a legtöbbet fordított lengyel szerző Magyarországon, drámái és humoros elbeszélései már 1957 óta jelennek meg magyar nyelven, műveit gyakran játsszák a hazai színpadokon. Művei azért kedveltek, mert groteszk látásmódja friss humorral párosul, történetei hétköznapi eseményeket mutatnak be, hősei reakciói pedig az emberi viselkedés abszurditását tárják fel.

A Szabad Színház produkciója  június 4-én, szombaton 19 órától látható a Pelikán Kamaraszínházban. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni az [email protected] e-mail címen lehet.

További információk a programajánlóban »

Nyílt tengeren