Jazzjátszótér a múzeumban

Zenével, gondolatokkal és hangokkal mesélni. Egy közös, egyszeri történetet szőni gyerekekkel – ez a Jazzjátszótér, Dés András, Fenyvesi Márton és ifj. Tóth István gyerekeknek szóló műsora, június 8-án, szerdán 11 órakor a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében. Dés András Rosta Helgának beszélt a programról.

„A Jazzjátszótér fő gondolatisága az, hogy amikor a gyerekek játszanak, az olyan, mint amikor mi játszunk a zenekarral. Mindenki belead valamit, és a sok ember ötlete összeáll. Ehhez elfogadás kell és bizalom. Csak úgy tudjuk beépíteni az új elemet a játékunkba, ha elfogadjuk azt. Ha megfigyeljük a gyerekeket játék közben, látjuk, lehet úgy is játszani, hogy amikor bedob valaki egy teljesen idegen ötletet, akkor lefojtjuk, elfojtjuk és talán mérgesek is leszünk rá. De lehet úgy is, hogy rájövünk arra, ha be is építhetjük ezt az új elemet a játékba, akkor viszont pozitív kimenetele lesz.

El kell fogadni azt, hogy mindenki más, máshonnan jön, és éppen ezért mindenki máshonnan tesz hozzá az egészhez valamit. Ez a Jazzjátszótér lényege. Itt a zene, a verbalitás és a játék találkozik. Amikor mi bedobunk egy zenét, abból a gyerekek hozhatnak egy mesét, vagy ha a gyerekek bedobnak egy szót, egy történetet, azt mi zenével játsszuk tovább. Így transzformálódik át a zene mesévé, a szavak, fogalmak pedig zenévé. És így a konfliktusok, a történet gócpontjai is zenével jeleníthetők meg. Ez a játék a lényege.”