16. Jam-Bory-vár

Kisfesztivál
Mikor:
2014. május 17. 16:00 – 23:00
Hol:
Petőfi Kultúrtér
Székesfehérvár
Arany J. u. 22.
Belépő:
500 Ft (12 éves kor alatt ingyenes)
Szervező:
MÉHKASAULA EgyesületEsemény/szervező honlapja

MéhKasAula

Esőhelyszín: A Szabadművelődés Háza
Honlap: www.mehkasaula.hu, www.bory-var.hu
Támogatók: Alba Volán; Copy General

 

MŰSORREND:

 

16.00: Retextil (Pécs) és Fonalkommandó (Szfvár) workshop

Gyerekprogram / Százoszlopos udvar

A Retextil workshopján az érdeklődők olyan különleges módszerbe kapnak bepillantást, mellyel csökkenthetik a környezetükben felhalmozódó háztartási textilhulladék mennyiségét.
Ősi kézműves technikákat ismerhetnek meg, miközben megtanulják, hogy lehet később otthon, költségektől mentesen művészeti értékkel bíró használati tárgyakat, ruhákat, kiegészítőket és berendezési tárgyakat készíteni.

RetextilA 2004-ben alapított pécsi Retextil Alapítvány tevékenysége a social design-nak szinte minden aspektusát magába foglalja.
Hiszen a Retextil a 21. század társadalmi és környezeti problémáira érzékeny gondolkodásmóddal olyan komplex termelési rendszert alakított ki, mely megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő embereknek segít visszatérni a munka világába, egyszersmind egyedülálló technikái segítségével a háztartási textilhulladékból fonalat, abból pedig lakberendezési tárgyakat, divat-kiegészítőket készíthetünk.

Fonalkommandó (Szfvár) Az öt hölgy alkotta csapat behorgolja a vár oszlopait.
Magukról: „A fonalkommandót jelenleg 5 horgolni és kötni szerető, a világra nyitott székesfehérvári nő alkotja. mindannyian beleszerettünk a street-art Amerikából indult gerilla-kötős/gerilla-horgolós műfajába, aminek eredeti célja az volt, hogy értékes kézimunkával takarja el a köztéri csúfságokat. Ma már nem csak dekorációs elemként, hanem komoly morális üzenethordozó eszközként is használják szerte a világon. Hisszük, hogy Székesfehérváron is sok olyan köztéri elem van, amit ember-közelibbé varázsolhatunk pár hurkolással és amelyekre jobb ránézni, ha a fonalkommandó már arra járt… szívesen vállaltuk a Hírbelebumm Szent János köz feldíszítésére irányuló felkérését; az itt használt munkákkal pedig feldobtuk a belváros egyes zugait. a fonalakat a saját készleteinkből, a munkát a saját szabadidőnkből vesszük el azért, hogy a végső célt elérjük: mosolyogjanak azok, akik találkoznak a bekötött/behorgolt alkotásokkal. sajnos rongálások, lopások előfordulnak; reméljük, hogy kellő kitartással hamarosan elérjük, hogy az utca embere is megérti: szándékunk a mosolyra fakasztás! a fonalkommandó nyitott minden kötni és horgolni tudó aktív gerilla-jelölt csatlakozására.”

Balról Szépvölgyi Viktória, Albrech Karola, Dévényi Ágnes, Buzsáki Nóra - igazoltan hiányzott Zseli Erika) Fotó: Nagy Norbert

Balról Szépvölgyi Viktória, Albrech Karola, Dévényi Ágnes, Buzsáki Nóra – igazoltan
hiányzott Zseli Erika) Fotó: Nagy Norbert

Eddig az első közös munkájuk a Szent János köz feldíszítése volt; illetve ennek folytatása a belváros különböző helyein,  pl. az órajátéknál.

17.00: Fügedi-Mótyán duo / Százoszlopos udvar

Fügedi-Mótyan duoFügedi László: saz (török lant); Mótyán Tibor: tabla
Egy éve koncerteznek együtt. Zenéjük hindusztáni klasszikus zenei alapokra épített, közel-keleti elemeket is tartalmazó improvizatív örömzene.

18.00: Megnyitó / Százoszlopos udvar

A Bory-család képviseletében Kovács Andrásné megnyitja az estet. (bólé, tea és teasütemény)

18.30: Kaleidoszkóp Ház kiállítás megnyitó / Vagyóczky terem

Kaleidoszkóp Ház

19.00: Vesta4 koncert / Százoszlopos udvar

A Vesta4 négy fiatal fehérvári srác zenei kísérlete, amelyben a tipikus pop dalszerkezetek helyett a szabad improvizáció kap nagy szerepet. Stílusok keverednek, folynak egymásba az éteri hangáradatban, és izgalmas ütemek hívogatják táncra a hallgatóságot. A friss, lendületes formáció minden alkalommal más és más arcát mutatja meg, hiszen a spontaneitás fellépéseik mozgatórugója.

Vesta 4

Csuti Attila – dob, karibi hangulatfelelős, biciklikerék, tripla hunor
Franz Márton – szintik, effektek, zaj- és pijjegtetésmenedzser
Gyalus Márk – gitár és hozzátartozók, rádió adó-vevő
Tóth Péter – mély hangokért felelős miniszter (gy.k. bass)
https://soundcloud.com/vesta4

20.00: Péntek 3 Tejátrum: Mrożek: Szerenád / Udvari lépcsősor / alsó terasz

A Péntek 3 Tejátrumot 1991-ben alapította Tóth László, aki haláláig vezette is a csoportot. Azóta középiskolásokból felnőttek, szülők lettek, de a próbák folytatódtak tovább. Ugyan nem 3-tól, de pénteken, A Szabadművelődés Házában.

Péntek 3 TejátrumSławomir Mrożek Szerenád című darabja egy mese. Egy mese a Rókáról és a Kakasról, no meg a Tyúkokról. Csak éppenséggel nincsenek feltétlenül se tyúkok, se kakas, se róka. Vagy mégis… Lényegében azonban mindegy is. A férfi férfi, a nő nő, a csábító pedig csábító, bármilyen köntösbe bújjon is.
Lassan leszáll az éj a tyúkólra. Lepihennek a tyúkok, s nyugovóra tér a Kakas is. Ámde a nyugalmat a Róka felbukkanása zavarja meg. A gaz csábító megkörnyékezi a tyúkokat, cselszövéssel próbálja kicsalni őket a biztonságot nyújtó ól falai közül… Vajon sikerül neki?
„Hé, te vörös! Tolvaj, akasztófavirág, briganti! Hordd el magad!
Hallottad? Két percet kapsz, hogy összepakold a ládádat és eltűnjél. És vissza se gyere!”
Berky Gyula – Róka; Horváth Gergő – Kakas; Parrag Dóri – Szőke; Szigeti Panni – Barna; Michna Bogi – Vörös

https://www.facebook.com/Pentek3Tejatrum
Matolcsi Miklós Kulturális Egyesület: http://mmkegyesulet.wix.com/mmke#!pentek-3/cb3i, www.facebook.com/paalistvafesztival, https://www.facebook.com/pages/EZIS-Színház-Matolcsi-Miklós-Kulturális-Egyesület/282541651840850

20.40: Hungarian Django Swing. Harmonia Garden koncert / Százoszlopos udvar

Harmonia GardenA Harmonia Garden zenekar egy innovatív hazai, alapvetően öttagú zenekar, különleges stílusötvözettel. Ebben a nem mindennapi „kertben” hallhatunk klasszikus slágereket – olyanokat, mint a Sunny vagy a Pump up the Jam – ismert filmbetétdalokat – mint például a Flinstones, Keresztapa vagy a Csokoládé – autentikus csárdással, bossa novával, francia manouche swinggel, tangóval, dzsesszel és django stílussal ötvözve. Különlegességük a francia gipsy swing keresztezése a tradicionális magyar zenei ízvilággal, hangzással, melynek eredménye ez az egyedi stílus, melyet ők hungarian django swingnek neveznek. A zenekar muzsikája egyszerre szórakoztató és ínyenceknek szóló csemege.
A formációt 2006-ban 5 tehetséges, zeneművészeti egyetemet végzett fiatal álmodta és alapította meg.
Bővebben a zenekarról

22.00: Molnár Hajnalka és a PirKompánia: Tűzkerék

tűztánc és zsonglőr egyesület + vendégeik / a vár egész területén

A PirKompánia évről-évre újrafogalmazza önmagát, ismét új irányt céloztunk meg, mely nagyszerű csapatmunkát eredményezett, újabb fiatalok kapcsolódtak be, akik részévé váltak az alkotói körforgásnak.
A kompániát tízen alkotjuk. Sok tűz, nagy tér, csillagérintők, akrobatikus interakciók, izgalmas energiák és látványos meglepetések (tűzszoknya, tűzkerék, tissue).

Molnár Hajnalka és a PirKompániaA Bory-vár csodálatos kertjében tüzek fátyolfényével invitáljuk utazásra a nagyérdeműt, hiszen a tűzben történetek vannak.

 

Egyéb programok:

Vagyóczky terem: Bemutatkozik az esztergomi Kaleidoszkóp Ház
Az esztergomi Kaleidoszkóp Ház az Eurohíd Alapítvány bemutatkozó tere és vendégháza.
kaleidoszkop-haz-logoAz itt alkotó művészek és a ház vendégei mutatkoznak be és töltik meg alkotásaikkal a Vagyóczky termet.
Az esztergomi Kaleidoszkóp Ház 2010-ben nyílt az Eurohíd Alapítvány által működtetve, ma nagyrészt önfenntartó. Tevékenysége nevéből fakadóan több mindennel foglalkozik, kiállítások, koncertek, fesztiválok szervezése mellett hiánypótló szerepe kiterjed tehetséggondozásra, közösségfejlesztésre, nyitott tereket biztosít különböző tevékenységekre, alkotásra, illetve rezidencia programunk is működik pályázati alapon.
Eleinte 2 galériás rendszerben hetente nyitottunk tárlatot, 1 éve a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vár Rondella Galériáját is üzemeltetjük, a házban is koncentráltabban szervezünk kiállítást.
Az Eurohíd Alapítvány elsődleges célja a Mária Valéria híd nyújtotta előnyök kihasználásának elősegítése a Duna mindkét partján, a gazdaság, a kultúra, a környezetvédelem, az egészségügy, valamint a szomszédnépek között kapcsolatok fejlesztése területén.
Kiállításunkon az eddig kifejtett széleskörű tevékenységünkből fotóinkkal nyújtunk bepillantást. http://www.helloesztergom.hu/latnivalok/1-kaleidoszkop-haz-kulturalis-kozpont/

Elefánt udvar: Background swing. A délutáni óráktól Dr. Sax pörgeti a korongokat. Hagyományos és elektroszving, meg a legközelebbi hozzátartozóik.

Dr. Sax

Napsugárkert: „elektro zen kert” Moire. Hanginstalláció Kovács Balázs (XRC) vezetésével.

Sötétedéstől, a vár egész területén: Fényszóró (Méhkas Dia Projekt) l’intérieur de la lumiere (fény enteriőr)
A dia projekt a party kultúrából a steet art-ba került, architekturális vetítéseket valósít meg köztereken és belső terekben egyaránt. A vetített diakép fénymontázst alkotva az épületek belső és külső falain ún. „tapéta” jelleggel fénybe csomagolja a környezetet. A diavetítő, mint „fényfestő” ecset funkcionál, segítségével „belakjuk” a teret, alkalmazkodva az adott helyszínhez és a formai adottságokhoz.

FényfestésA virtuális épületfestés a vizualitás régi/új médiumaként a szcenográfiai elemeket kiviszi az emberek közé (a „scaenographia” többek között a római villák falfestését is jelentette). A terület mára kitört a „belső” térből és a sreet art-ba került át, mint egy helyspecifikus művészeti irány, néhol public art, politikailag letisztított megjelenéssel (Talpra Magyar Street Art nemzeti trikolor vetítés).
Az utóbbi években a helyszínen „élő festéssel”, mint látványelemmel gazdagítottuk a programjainkat.
2010-től kinetikus elemekkel mozgásba hoztuk a statikus vetítéseinket.
Alkalmanként intermediális vetítésekre is alkalmunk adódik (almásderes lovak vetítése – Aba Napok, Velence-tavi vitorlások vetítése, sípályák vetítése az Alpokba – Puj St. Vincent, Vars), tágítva ezzel a street art határait.
A gyökerekhez visszatérve szcenográfiai environmentet alkalmazva koncerteken, színházi előadások alatt is vetítettünk (16. WOMEX (World Music Expo), Koppenhága, 2010.).
Fő célunk a csírázó intellektuális street art avantgárd beépítése a meglévő kortárs képzőművészeti kontextusba.

A Bory-vártól az Alba Volán különbuszai díjtalanul szállítják át a közönséget a városközpontba.

22.30-tól hajnalig: Bory-vár after party 2.0

gárdonyi és agárdi kongásokkal a Petőfi Kultúrtérben (Arany J. u. 22.)
A belépés ingyenes