Grunwalsky lesz a vendég

A Kortárs Művészeti Fesztivál filmes szekciójának kiemelkedő eseménye lesz a Grunwalsky Ferenc 70+1 című rendezvény a Cinema Cityben május 14-én, szerdán 18 órától.

Grunwalsky FerencA Kossuth- és Balázs Béla-díjas érdemes művész, a Magyar Mozgókép Mestere, Grunwalsky Ferenc tavaly ünnepelte 70. születésnapját. A Jancsó filmek operatőreként is legendássá vált rendező Budapesten született, 1962–64 között az ELTE bölcsészkarán magyar-német szakra járt, majd tanulmányait félbeszakítva a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező-operatőr szakára iratkozott be, s itt is szerzett diplomát 1968-ban. Évekig Jancsó Miklós munkatársaként dolgozott, tőle tanulta a szakma „eleganciáját”, a magatartást, műveltséget, hozzáállást. Jancsóval később is több filmet készítettek együtt, Grunwalsky fényképezte egyebek között a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten (1999), az Utolsó vacsora az Arabs Szürkénél (2000), a Kelj fel komám, ne aludjál (2002) és A mohácsi vész (2004) című Jancsó-alkotásokat.

Számos rövidfilm után 1975-ben a Vörös rekviem volt az első nagy játékfilmje. 1984-ben készítette az Eszmélést, amely a századfordulón követi egy félárva parasztfiú sorsát, 1989-ben a bűnügyi témájú társadalmi drámát, a Kicsi, de nagyon erőst. Legszemélyesebb filmje, a Goldberg-variációk 1992-ben került a mozikba.

Grunwalsky maga fényképezi filmjeit, amelyeknek nemegyszer forgatókönyvírójuk is, történetei emberi, történelmi viszonyokat bogoznak, és nem könnyed, szórakoztató alkotások. A magyar film vizuális nyelvének egyik megújítójaként számon tartott Grunwalsky Ferenc operatőrként saját bevallása szerint szabadabban érzi magát a kamera mögött. Az új technikák legmerészebb felhasználójának számít a magyar filmművészetben, így alkalmazta a hordozható videokamerát, amellyel az 1970-es évek közepén Párizsban találkozott először. Ő az a magyar operatőr, aki eddig a legtöbb alkalommal nyerte el a filmkritikusok szavazatait, mint az adott év legsikeresebb operatőre.

Grunwalsky Ferenc köszöntése az Alba Plaza Cinema City 10-es termében lesz május 14-én, szerdán 18 órától: előbb a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című, 1999-ben készült filmet láthatja a közönség, majd a Múlt-idő című, 1984-ben forgatott dokumentumfilmet. A vetítés után a mozi vendége lesz Grunwalsky Ferenc filmrendező, operatőr.

Részletek a programajánlóban »