Elindult a fesztivál

Horváth Miklósné önkormányzati képviselő megnyitójával és az „Álom és csupa zsenge sóvárgás” kortárs fotó- és divatperformansszal hivatalosan is elindult a valójában már napok óta zajló 15. Kortárs Művészeti Fesztivál.

Hamarjában nem is emlékszem, mikor kellett kabátot felvenni a Kortárs Művészeti Fesztivál megnyitójára: az időjárás nem fogadta kegyeibe az idei fesztivált, de legalább annyiban megkegyelmezett, hogy az eső a megnyitó előtt elállt, így azt az eredeti terv szerint, a Fő utcán, az Igéző és a Mátyás-szobor közti területen rendezhette meg a Szín-Tér Egyesület.

Elindult a fesztiválHorváth Miklósné önkormányzati képviselő megnyitójában a fesztivál jubileumi jellegét hangsúlyozta, és kiemelte: Fehérvár ezeréves történelmében mindig kiemelt szerepe volt a kultúrának. Schelling, Wagner és Picasso gondolatait idézte a művészetről, ami Picasso szerint lemossa a lélekről a mindennapok porát, Wagner szerint csak a szépség teremti meg a művészetet, Schelling szerint pedig a művészet csaknem egyedül tartalmazza csodálatunk összes magasrendű tárgyát.  A képviselő hangsúlyozta, hogy a másfél évtizede éve útjára indított Kortárs Művészeti Fesztivál a mai kor emberének gondolatait, elképzeléseit tükrözi vissza saját eszközeivel. A képviselő szerint a fesztivál a szavak, a színek, a formák és a mozgás szépségét nyújtja át a résztvevőknek.

A Szín-Tér Egyesület „Álom és csupa zsenge sóvárgás” kortárs fotó- és divatperformansza a Szabad Színház, a Vasvári Színpad, a Zombori akusztik és a Hungarikum Együttes közreműködésével valósult meg. Az élő zenével kísért performansz elsődleges célja a női szépség művészi „keretezése” volt, fotóban, öltözködésben, stílusban. Hermán Fanni légies fotóit, portréit rendhagyó módon, élő zenével és mozgásszínházzal kísérve mutatták be.

A látványos program másik szála az öltözködés, a stílus volt, amely másként, más célok mentén mutatta be ugyanazt a témát, a női szépséget. A műsor hangulati elemeiben uralkodott a költőiség, erre utalt a cím is, amely Szabó Lőrinc Májusi orgonaszag című verséből vett idézet.

Videó: Göbölyös Imre, fotó: Lőrincz Miklós

Garami Richárd képei az eseményről:

A Szín-Tér Egyesület fotói: