„Klasszikus művekre való kortárs reagálás”

15. Kortárs Művészeti Fesztivál Székesfehérváron

22 szervező, 25 helyszín, 42 féle program 47 alkalommal, összesen 59 produkció, több mint nyolcvan művész és alkotó közreműködésével rendezik meg a 15. Kortárs Művészeti Fesztivált május 13-18. között Székesfehérváron. A helyszínek az Alba Plaza mozijától kezdve a Bory-váron át körbeölelik a városi intézmények tereit, termeit, udvarait. A hagyományos fesztiválnyitót a felújított Fő utcán, a megszokott és megszeretett művész-zászlók alatt, az Igéző előtti téren tartják majd május 13-án, kedden 19 órától.

Klasszikus művekre való kortárs reagálás. Ezzel a gondolattal indították útjára másfél évtizeddel ezelőtt a Kortárs Művészeti Fesztivált Székesfehérváron. Az évről évre bővülő kínálatban idén 42 program közül lehet majd válogatni: kiállítások, performance-ok, színházi, irodalmi események, koncertek, mozi, épület-bevilágítás, közönségtalálkozók, beszélgetések az alkotókkal, sok-sok találkozási lehetőséggel fűszerezve.

A sajtó képviselőit Szepesi Imre, Izinger Katalin, Brájer Éva, Matuz János és Vadász Imre tájékoztatta az eseménysorozat részleteiről

A sajtó képviselőit Szepesi Imre, Izinger Katalin, Brájer Éva, Matuz János és Vadász Imre tájékoztatta az eseménysorozat részleteiről

Bár a fesztivál hivatalos megnyitója a jövő héten lesz, hétfő óta máris több, az eseményhez kapcsolódó kiállításra várják az érdeklődőket. A programokat beharangozó mai sajtótájékoztatón Brájer Éva alpolgármester elmondta: „Érdeklődve várom a Kortárs Fesztivál programjait minden évben. Szeretem ezt a tavaszi programot, mert a Múzeumok Éjszakájához hasonlóan számos intézményünk, rengeteg civil szervezet, magánszemély vesz részt benne, és képviseli a különböző művészeti ágakat. A programfüzetet forgatva jóleső érzéssel látom, hogy igen komoly és nagy fesztivállá nőtte ki magát ez a városi rendezvény az elmúlt több mint másfél évtized alatt. Remélem, hogy nagyon sok embert meg tudunk szólítani és ide tudunk hívni Székesfehérvárra.”  Új elemmel bővült a program, hiszen idén az Igéző előtti területen rendezik a megnyitót május 13-án, kedden 19.00 órakor. „Remélem, ezzel a kezdeményezéssel elindulunk abba az irányba, hogy jövőre talán már egy nagyobb, kültéri színpadi programmal nyitjuk meg a fesztivált, hiszen a törzsközönség mellett szeretnénk megszólítani és felhívni minél többek figyelmét a Kortárs Művészeti Fesztivál színes, értékes eseményeire.” – tette hozzá Brájer Éva.

A fesztivál keretén belül hirdette meg a Szent István Király Múzeum a „Ne mozdulj!” fotópályázatot  10–18 éves fiatalok részére. A Csók István Képtárban rendezett „Németalföldtől Rómáig – Válogatás a Zichy-gyűjtemény legszebb festményeiből és szobraiból” című időszaki kiállítás kísérőprogramjaként a diákok portré, csoportportré, vagy akár csendélet alakjaivá válhatnak. A pályázat céljáról Izinger Katalin, a múzeum Kiállítási Osztályának vezetője szólt. „Szeretnénk, hogy a diákok megfigyeljék a kiállításban szereplő figurák, alakok, személyek mozdulatait, gesztusait, és emlékezet útján azt maguk is igyekezzenek ábrázolni egy szabadon választott helyszínen. A pályázat elbírálásánál figyelembe vesszük a pontos mimikai megjelenítésre való törekvést, valamint a tárgyak és drapériák kreatív használatát, melyekkel közelebb hozzák a választott műtárgy hangulatát a szemlélőhöz.” A pályázatokat elektronikus formában várják május 9-én, pénteken éjfélig a [email protected] címre. Szintén a múzeum szervezi meg a Klassz-Szike Trió koncertjét, akik ismert komolyzenei témákat mutatnak be kevésbé ismert stílusokban. A Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében május 17-én 15 órakor nyílik meg Szegedi Csaba „kolorista” kiállítása, amely térben és időben távoli munkák együttese.

15. Kortárs Művészeti Fesztivál

A Vörösmarty Színház idén is csatlakozott a Kortárs Művészeti Fesztiválhoz. „Kortársunk” címmel négy, most futó előadáshoz kapcsolódó beszélgetést szerveznek – tájékoztatott Matuz János, a színház művészeti intendánsa. Május 14-én, szerdán 17 órakor a Kozák András Stúdiószínpadon a „Pillangó” című előadást veszi górcső alá Horváth Csaba, az előadás rendezője és három szereplője, Törőcsik Franciska, Kádas József és Krisztik Csaba. Május 15-én, csütörtökön 17 órakor Pownall „Mesterkurzus” című színműve kerül terítékre, a beszélgetés előtt a darab látványtervezője, Bukta Imre „Másik Magyarország” című filmjét vetítik le. A beszélgetés vendége Bukta Imre képzőművész, a magyar kortárs képzőművészet egyik vezető alakja és a darab rendezője, Cserhalmi György. Május 16-án, pénteken 17 órakor a teátrum legfrissebb bemutatója, „A Mester és Margarita” kerül terítékre a stúdiószínpadon. A beszélgetés vendégei Hargitai Iván, az előadás rendezője és három szereplője, László Zsolt, Egyed Attila és Törőcsik Franciska lesznek. Május 18-án, vasárnap 20.30 órakor pedig a Cyrano Cafféban, a „Lear király” előadása után a darabról és szerzőjéről rendeznek beszélgetést, amelyben Bagó Bertalan, az előadás rendezője, valamint négy szereplője, Gáspár Sándor, Cserhalmi György, Földes Eszter és Radnay Csilla vesz részt.

A Kortárs Fesztiválnak idén is üde színfoltja lesz május 17-én, szombaton a MéhKasAula és a Bory-vár által tizenhatodszor megszervezett, az egész várat birtokba vevő összművészeti piknik. Szepesi Imre, a MéhKasAula Kulturális Közhasznú Egyesület elnöke elmondta, a délután a gyerekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek is szánt programmal indul 16 órakor a pécsi Retextil és fehérvári Fonalkommandó tagjainak szervezésében. Ezt követően a kiemelt programokon kívül zenés és táncos kulturális rendezvényekkel várnak mindenkit a Jam-Bory-vár Kisfesztiválra.

A 15. Kortárs Művészeti Fesztivál főszervezője, főkoordinátora, mint mindig, a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény. Vadász Imre programkoordinátor elmondta: a fesztivál filmes szekciójának kiemelkedő eseménye lesz a „Grunwalsky Ferenc 70+1” című rendezvény a Cinema Cityben május 14-én, szerdán 18 órától. Levetítik a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című, 1999-ben készült filmet, majd a Múlt-idő című, 1984-ben forgatott dokumentumfilmet. A vetítés után a mozi vendége lesz Grunwalsky Ferenc filmrendező, operatőr.

(Kép és szöveg: ÖKK)