Közeledik a Kortárs

Kedves Fesztivállátogató Közönségünk!


Székesfehérvár majd minden – a kortárs művészetben érdekelt  szervezete, szervezője részvételével és az ő munkájukkal immár 15. alkalommal szervezzük meg – az idén május 13–18. között  a székesfehérvári Kortárs Művészeti Fesztivált.

Felsorolni is nehéz lenne, kik készülődnek e napokban, lelkesen dolgozva a 2014-es fesztiválon: a Vörösmarty Színháztól a Vörösmarty Társaságig, A Szabadművelődés Házától a Szabad Színházig, a Szent István Király Múzeumtól a Köfém Klubházig még korántsem teljes a paletta. És csak néhány név: Bágyi Balázs, Czinki Ferenc, Gyimesi Edit, Gyömrei Anna, Stadler Attila „magánzók” és az intézmények elhivatott munkatársai mind az általuk legjobbnak vélt kortárs produkciót hívják meg, mutatják be ebben az időszakban. A főszervező, főkoordinátor, mint mindig, a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény.

ASZMH fényfestésA helyszínek az Alba Pláza mozijától kezdve, a Bory-váron át körbeölelik a városi intézmények tereit, termeit, udvarait. Idén főképp e helyszíneken zajlanak a fesztiválesemények. A nagy, hagyományos fesztiválnyitót pedig a felújított Fő utcán, a megszokott és megszeretett művész-zászlók alatt, az Igéző előtti téren tartjuk majd május 13-án este hét órától.

S hogy milyen az idei kínálat? Nos, 22 szervező 42 programja közül lehet majd mazsolázni: kiállítások, performance-ok, színházi, irodalmi események, koncertek, mozi, épület-bevilágítás, közönségtalálkozók, beszélgetések az alkotókkal, sok-sok találkozási lehetőséggel fűszerezve. Dzsessz-zenész csapatok készülnek hely- és környezet-specifikus műveket létrehozni. Az ismert középületek falait diavetítések teszik gazdaggá. Az irodalmi tárca műfajában alkotóknak inspirálónak szánjuk az ezekre a napokra szervezett közös műhelymunkát.

Hogy hány alkotó ember (képzőművész, író, színművész, zeneművész) hány órájának termését láthatjuk, arathatjuk le – legtöbbször ingyen, kevés alkalommal szerény hozzájárulásért – azt megsaccolni is nehéz.

Külön öröm, hogy vannak alkotások, melyek a fesztivál részére, illetve egyes kurátorok, szervezők megrendelésére születtek, vagy születnek meg. És persze öröm az is, hogy a már létrejött nagyobb produkciók (főként mozifilm és nagyszínházi előadások) jobb megértéséhez juthatunk majd közelebb az alkotókkal való beszélgetések során.

S ami talán a legfontosabb: a közönség számára ismét inspiráló gondolat- és közösségformáló együttlétté válhat az eseménysorozat.

Kellemes időtöltést, emlékezetes fesztivált kívánunk, mindannyiunknak!

A szervezők