Grunwalsky Ferenc 70+1

Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten (1999) és Múlt-idő (1984) c. filmek
Mikor:
2014. május 14. 18:00 – 22:00
Hol:
Cinema City – Alba Plaza 10-es terem
Székesfehérvár
Palotai u. 1.
Belépő:
680 Ft
Szervező:
Kategóriák:
Címkék:

alba plaza

 

 

 

A 70 +1 éves Balázs Béla-díjas, Érdemes Művész, Kossuth-díjas és a Mozgókép Mestere Grunwalsky Ferenc köszöntése az Alba Plaza Cinema City 7-es termében. A vetítés után vendégünk Grunwalsky Ferenc filmrendező, operatőr.

Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten A Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című film vetítésével Jancsó Miklósra emlékezünk.

1999.: még együtt a nagy csapat: Jancsó Miklós, Hernádi Gyula, Grunwalsky Ferenc, Csákányi Zsuzsa.

Ezúttal csatlakozik hozzájuk a Kispál és a Borz, Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Vasvári Emese, Lovasi András.

 

„Ajánlás: Mondja, kedves nézőnk, néhanapján elgondolkodik-e azon, milyen is a világ? Igen? Jaj, ne tegye! Élje az életét! Élje a mindennapokat! Legyen vidám és boldog! Nem az? Erőltesse meg magát, ne törődjön semmivel. Nézze, az emberen kívül minden állat tudja: legfontosabb az életben, élvezni azt. No, ez a mi filmünk egy kicsit hozzásegíti. És nagyon sajnáljuk: többet fog kapni, mint amire számít. Letisztult. Előrelátó. Felhasználóbarát.” Jancsó Miklós

Honvéd 2Bemutatjuk Grunwalsky Ferenc Múlt–idő (1984) című dokumentumfilmjét, amely Plohn József (1869–1944) hódmezővásárhelyi fotográfus munkásságát idézi meg – méltó szépséggel. Plohn József műterme a századfordulón afféle kisebb központja volt az alföldi mezőváros művészeti életének. Gyakori vendégként fordult meg ott Tornyai János, Endre Béla, Rudnay Gyula, Pásztor János, Kallós Ede. Ők irányították Plohn József figyelmét a vásárhelyi hétköznapok, az alföldi parasztság életének, tárgyainak értékeire. Több mint 3000 felvételének megmaradt mintegy fele igazolja látása élességét.

 
Múlt-idő (1984) magyar dokumentumfilm (rendező)

Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten (színes, magyar filmszatíra, 103 perc, 1999) (operatőr)

Grunwalsky Ferenc Grunwalsky Ferencről:

http://emc.elte.hu/~metropolis/9704/gmu.html
http://magyar.film.hu/filmhu/magazin/tancalak-ott-van-a-film-belul-interju-werk/2-oldal.html
Filmográfia
Metropolis 1997/4: c3