Indul a 17. Kortárs

Képzőművészeti kiállítások, zenei, irodalmi, színházi és filmes események szerepelnek a 17. Kortárs Művészeti Fesztivál kínálatában. A helyszínek körbeölelik Székesfehérvár kulturális és közösségi intézményeinek tereit, termeit, udvarait: a június 3–11. között zajló eseménysorozat 22 helyszínen 43 féle programmal, összesen 61 produkcióval, közel kétszáz művész és alkotó közreműködésével várja az érdeklődőket.

A Kortárs Művészeti Fesztivál indulásának csalhatatlan jele, hogy művész-zászlók lepték el Székesfehérvár belvárosát: a zászlófesztivált épp húsz éve, 1996 óta rendezik meg, és a Kortárs Fesztivál életre hívása óta annak állandó részévé vált. Bár a fesztivál hivatalosan csak pénteken 18 órakor, az ef.Zámbó Happy Dead Band Pelikán udvari koncertjével kezdődik, valójában egy ideje már benne járunk, hiszen az elmúlt két hétben sorozatban nyíltak meg a fesztiválhoz tartozó kiállítások.

(Fotó: Greg Goodale)

W.H. – Shakespeare’s Sonnets & Songs – pénteken este a Pelikán Kamaraszínházban
(Fotó: Greg Goodale)

A nyitókoncert alatt, annak helyszínén egy újszerű szabadtéri performansz részesei lehetünk, a koncert után, 20 órakor pedig a Pelikán Kamaraszínházban kezdődik az idei fesztivál egyik különleges eseménye, a W.H. – Shakespeare’s Sonnets & Songs című koncert – Shakespeare megzenésített szonettjeit a hazai hip-hop élet legjelentősebb dívája, a főként az Irie Maffia énekesnőjeként ismert Sena Dagadu énekli egy olyan zenekar élén, amelynek tagjai a hazai zenei élet legkülönbözőbb területeinek kiválóságai.

A fesztivál során 43 féle programot láthat a közönség, ezek döntő többsége ingyenes, mindössze hét programnál kell belépődíjat fizetni. Idén magas a szabadtéri programok aránya, és a szervezők a 14 szabadtéri eseménynél biztosítottak esőhelyszínt is. Az események közül a kiállítások és a zenei produkciók száma kiemelkedő: 15 képző-, fotó- és iparművészeti tárlat látogatható június 3–11. között, és 13 zenész, együttes, illetve DJ lép fel a fesztivál időtartama alatt.

Az Alternatíva című tárlat a Pelikán Galériában látható

Az Alternatíva című tárlat a Pelikán Galériában látható

Gazdag a filmes felhozatal is: a Cinema City és a Barátság mozi mellett a Szent István Király Múzeum is szervez vetítéseket a múzeum Díszudvarán, visszahozva ezzel az egykori kertmozik hangulatát. Az irodalmi programok között zenés felolvasóestet, kötetbemutatót, slam poetryt találhatunk, a színházi előadások pedig nem csak kamaraelőadásokra szorítkoznak, hiszen a Vörösmarty Színház nagyszínpadán a Száll a kakukk fészkére című drámát is láthatja a közönség. A kortárs táncot idén a Duda Éva Társulat képviseli, Breathe! című produkciójuk június 5-én, vasárnap 19 órakor kezdődik a Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiójában.

A Jam-Bory-Vár zárja a fesztivált

A Jam-Bory-Vár zárja a fesztivált

A Kortárs Művészeti Fesztivál egyik legnépszerűbb, minden évben sokak által várt eseménye a MéhKasAula és a Bory-vár közös szervezésében zajló, az egész várat elfoglaló összművészeti piknik, a Jam-Bory-Vár – idén ez zárja a Kortárs Fesztivált június 11-én, szombaton. A kisfesztiválban ezúttal is délutáni családi programok, esti koncertek, kiállítás, slam poetry és épületvetítés lesz, valamint nem hiányozhatnak a tűzzsonglőrök sem.