Hagyomány a mában

Szebényi Hajnalka tűzzománc ékszereiből láthatnak válogatást az érdeklődők a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri tagkönyvtárában május 15-én, hétfőn 17 órakor nyíló kiállításán.

„Szebényi Hajnalka vagyok, Kalocsán születtem. Ebben a népművészetéről híres, patinás városban nőttem fel. Édesapám a 200 éves múltú kőfaragó családi vállalkozást vitte tovább, művészember szobrász is volt. Gyűjtötte a régiségeket, jó kapcsolatot ápolt a leghíresebb íróasszonyokkal.Mikor gimnazista voltam (a 70-es évek közepén), akkor indult a kalocsai porcelánfestő manufaktúra. Két évig hetente mentünk a porcelánfestőbe, így megismerkedtünk a kalocsai motívumokkal és színvilágukkal.

Érettségi után felvételt nyertem az Állami Pénzverőben működő ötvösképzésre. Itt ékszerkészítést tanultunk igazán komoly mesterektől. Az iskola elvégzése után a Fővárosi Óra- és Ékszeripari Vállalatnál kezdtem dolgozni, főleg egyedi arany ékszereket készítettünk megrendelésre. Ekkor lett barátom és mesterem, Ludvig Rezső koronakutató és ötvösmester.

Miután férjhez mentem és három gyermekem született, sokáig a család töltötte ki az életem. A szakmával megmaradt a kapcsolatom, és ezen időszakban szereztem meg az ékszerbecsüsi képesítést.

A híres kalocsai motívumvilág visszatért az életembe, mikor megvalósítottam tűzzománc ékszereimet. Öröm számomra, hogy a Hagyományok Háza zsűrizte, védjeggyel látta el alkotásaimat. Számomra is kellemes meglepetés, hogy kalocsai és más magyar tájak motívumait idéző ezüst-tűzzománc ékszereim mára már az Amerikai Egyesült Államokba, Kanadába és Japánba is eljutottak.”

http://szebenyiekszer.hu/

A kiállítás a programajánlóban »