Variációk az absztraktra

Kemény Judit és Barta Lajos művészete
Mikor:
2015. május 15. 19:00
Hol:
Csók István Képtár
Székesfehérvár
Bartók Béla tér 1.
Szervező:
Szent István Király Múzeum Esemény/szervező honlapja
Kategóriák:

SZIKMMegnyitó: 2015. május 15-én, pénteken 19 órakor
Megnyitja: Pataki Gábor művészettörténész
Megtekinthető: augusztus 2-ig
Nyitva tartás: hétfőn 13–18 óráig, keddtől péntekig 10–18 óráig, szombaton 9–18 óráig
Kurátor: Gärtner Petra és Izinger Katalin, a SZIKM művészettörténészei

Honlap: www.szikm.hu

Az 1945 és 48 közötti időszak a magyar művészettörténet eufórikus pillanata volt. Az alkotók egy csoportja úgy gondolta, elérkezett az idő az európai művészet új tendenciáinak hazai elismertetésére. A szabadság azonban nem tartott sokáig. A kiállítás azt vizsgálja, milyen lehetőségek és életutak maradtak a művészek számára. A tárlat a fehérvári gyűjteményekben fellelhető művészek művein (pl. Barta Lajos, Martyn Ferenc, Vajda Júlia) és Kemény Judit alkotásain keresztül mutatja be a háború utáni évtizedeket.

absztrakt_plak72_1000

A megnyitó után:

bodylotion co-dance: Itt se Ott se

2015. május 15., 19.30 óra
Alkotók/előadók: Arany Virág, Hadi Júlia / bodylotion co-dance
Zenei konzulens: Sőrés Zsolt

A bodylotion co-dance-t két magyar táncos alkotja: Arany Virág és Hadi Júlia, akik 2009-ben kezdtek együtt dolgozni. Előző munkáikban, mint a „Hallod?”, „Én Üzem”, „Kötelező haladási irány”, olyan valóságok kidolgozására törekedtek, ahol a mozgás, a zene és a látvány egyenlő szerepet játszik a színpadon, ahogy az alkotási folyamatban is. Olyan zenészekkel és videoművészekkel dolgoztak eddig együtt, mint Stephane Kozik, Damien Pairon, Sőrés Zsolt Ahad, Juhász András. 2014-ben bemutatott munkájuk, a L é p é s I d ő kiinduló pontja a hétköznapi mozgás és egy olyan koreográfiai hozzáállás kidolgozása volt, mely az időbeli jelenlét és a változás időbeliségének filozófiai dilemmáit dolgozza fel. Az előadást idén Lábán díjra jelölték.

bodylotion co-dance

2015. május 15-én a Szent István Király Múzeum kiállításmegnyitóján Barta Lajos és Kemény Judit munkáira reflektáló kompozíciót mutatnak be, melynek alaptémája az egyensúly és az aszimmetria kapcsolata, valamint az elrugaszkodás problematikája fizikai, szellemi és társadalmi értelemben.

http://bodylotioncodance.com/
https://www.facebook.com/bodylotiondance

Írásunk a megnyitóról »

Interjú a bodylotion co-dance táncosaival »

Képeink a megnyitóról
(Fotó: Lőrincz Miklós)