Játsszunk Strindberget!

Utoljára látható a Pelikán Kamaraszínházban Friedrich Dürrenmatt Play Strindberg című darabja május 14-én, vasárnap 19 órakor. A házasság tragédiájának komédiájáról szóló darabot Szabó K. István rendezte, Hirtling István, Tóth Ildikó és Sághy Tamás főszereplésével.

Edgar (Hirtling István) és Alice (Tóth Ildikó) huszonöt éve házasok, és már nagyon régóta élnek a külvilágtól szinte teljesen elzártan, egy szigeten, a világítótoronyban. Unalmukban egymást gyötrik, minden napjuk ugyanúgy, ugyanazokkal az üres rituálékkal, sehová sem vezető és folyton ismétlődő párbeszédekkel telik. Némi változatosságot hoz az életükbe Alice unokatestvérének – és egyben volt szerelmének –, Kurtnak (Sághy Tamás) a látogatása, alkalmat adva az egymás közötti játszmák kiterjesztésére.

August Strindberg a XIX. század második felében élt svéd író, aki sokat utazott, főleg irodalmi műveket írt, de fotós, festő, kémikus is próbált lenni. Többször nősült, de házasságai rendre tönkrementek: mindannyiszor beleszeretett egy eszményképbe, amit a nőről kialakított, aztán ez a kép hamar szertefoszlott. A Haláltánc című drámája a házasságon belül kialakult pokol szemléletes és hátborzongató leírása. Ez ihlette meg a kortárs drámaírót, a svájci Friedrich Dürrenmattot, aki szinte kizárólag Strindberg mondataiból építkezve kesernyés, ironikus, de mindvégig rendkívül szórakoztató színpadi játékot szerkesztett Play Strindberg! (Játsszunk Strindberget! címmel). Dürrenmatt műve egy házasság tragédiájának komédiája a kicsinyes érdekek és a megmagyarázhatatlan és feloldhatatlan összetartozás ambivalenciájának megmutatásával.

Az előadás a programajánlóban »