Különálló est – Bob és Bobék a Csók István Képtárban

Ismerkedés a jambikus reggae, az ütemhangsúlyos hip-hop, a hagyományos rímtechnika és a hatnyolcados verselés alapjaival – kalandosnak ígérkezik a Bob és Bobék Orchestra Különálló estje, rendhagyó irodalomórája, amelyen a slam poetry zenekar a szövegből kiindulva keresi a közös nevezőt a vers és a zene matematikájában május 13-án, szombaton 17 órától a Csók István Képtárban.

A Bob és Bobék a két nagy Sándor, Weöres és Petőfi verseiből összeállított estjeinek az elmúlt években zajos sikere volt az irodalomszerető, a hagyományos felfogástól eltérő feldolgozásra, előadásmódra fogékony közönség körében. (Tavaly decemberben Székesfehérváron is jártak már, a Csók István Képtárban hallhattuk őket.) Ezekben a produkciókban kizárólag a két költő szövegeit mondja, énekli a BBO a megszokotthoz képest egészen eltérő módon: szigorúan ragaszkodva az eredeti szöveghez, de átformálva, újraritmizálva a verseket, alapvetően más megközelítési lehetőséget kínálva a közönségnek.

A Különálló esten a klasszikusok és a kortárs költőké mellett saját szerzeményeket is előad a zenekar.  Ahogyan több, az estekről szóló beszámolóban olvastuk: leírni nagyon nehéz, mi is történik pontosan, ott kell lenni és át kell élni! Az alapvetően jazzes, hip-hopos zenei világ néha meglepő irányokat vesz, és nem riad vissza a szélsőségektől, de mégis koherens, filozófiailag megalapozott őrület.

A Bob és Bobék névadó frontembere a magyar slammer közösség egyik legismertebb alakja, Horváth Kristóf, „Színész Bob” hét évig játszott a Bárka Színházban, ötöt a Maladypében. Drámapedagógus, évek óta tart költészettani workshopokat minden korosztálynak. Vezetője volt például a Nekem nem mindegy országos közösségi és irodalmi programsorozatnak, amelynek egyik célja volt megismertetni a résztvevő diákokkal a slam poetryt, és ebben a műfajban alkotásra hívni a 14–20 éves fiatalokat a szólásszabadság, az erőszak, a rasszizmus, az elvándorlás témakörében. Részt vett a Tudás 6alom elnevezésű kampány klipjének elkészítésében: az ő segítségével született a tanulás fontosságáról szóló szöveg, amit roma fiatalok slammeltek a videóban.

A BBO másik alapító tagja és zeneszerzője Eged Márton, a basszusgitáros a Liszt Ferenc Zeneakadémia jazz-tanszékén végzett, több projektben megfordult, session-zenészként is. Dévényi Zoltán, az együttes gitárosa a folk-pop, a ragamuffin és a reggae stílusában is jártas, több verses és improvizatív együttesben zenél. Szarvas Dávid ütőhangszereken játszik és beatboxol, a funk, a gospel és a pop stílusában kezdte, később kezdett el rappel és beatboxszal foglalkozni.

Az est a programajánlóban »