Különleges koncertélmény: Naked Wolf

A fesztivál nyitónapján különleges koncertélményben lesz része a Garami Richárd életművét bemutató kiállítás megnyitója után az érdekességekre fogékony közönségnek: a Pelikán Kamaraszínházban a holland Naked Wolf zenekart hallhatják az érdeklődők.

A Naked Wolf vezetője az akusztikus basszusgitáron játszó Luc Ex, akinek jelentős múltja és gazdag jelene van a holland zenei életben. Luc Ex (eredeti neve Luc Klaasen) 1983-ban lett tagja a híres The Ex zenekarnak, amelynek majdnem húsz éven át volt egyik motorja. Az Ex a legkülönbözőbb zenei műfajokat ötvözte, újszerűen és szokatlanul értelmezte, ezzel vívott ki magának jelentős nemzetközi elismerést. Luc Ex 2002-ig volt tagja a zenekarnak, ez idő alatt olyan eltérő stílusokat képviselő muzsikusokkal működött együtt, mint Han Bennink, Ab Baars, Wolter Wierbosbut, az amerikai avantgárd csellista Tom Cora, de neves popzenekarokkal is dolgoztak, mint például a Sonic Youth, Shellac, Chumbawamba, Tortois. Az együttes a kilencvenes években több alkalommal járt Magyarországon,1993-ban például a Muzsikással együtt két emlékezetes koncertet is adtak.

A majdnem két évtized alatt a The Ex mellett  Luc Ex több más formációnak is tagja volt, amíg 2002-ben végleg kilépett a zenekarból. Ekkor új projektekbe kezdett, amelyekben partnere volt mások mellett Franz Hautzinger, Otomo Yoshihide, Christian Fennesz, Mark Sanders és Tristan Honsinger. Luc Ex velük és több más kiváló muzsikussal játszott együtt a világ legnagyobb jazzfesztiváljain.

A Naked Wolf a 2010-es években Amszterdamban alakult, a zenekarhoz négy másik fiatalabb muzsikus csatlakozott tagként: Yedo Gibson (bariton, tenor és szoprán szaxofon), Gerri Jäger (dobok, percussion), Felicity Provan (trombita, vokál) és Mikael Szafirowski (gitár, vokál). Ők mindannyian különböző országokból hozták zenei tudásukat, Ausztráliából, Brazíliából, Finnországból és Ausztriából érkeztek a csapatba. A Naked Wolf zenéje sokszínű, fülbemászó dallamokból és ütemekből áll, keverve a pop, jazz és a rock stílusának elemeivel. A tagok mindannyian tapasztaltak az improvizációban, ezt a tudást kamatoztatva dalok és dalszövegek írásával is foglalkoznak. A zenekarnak két lemeze jelent meg eddig: 2014-ben egy cím nélküli, 2016-ban az AHUM című, ez utóbbi lesz a fehérvári koncert alapja. Az albumot a kritikusok a legnagyobb elismeréssel fogadták, a kaland, a bátorság, az eredetiség feltöréseként aposztrofálták, és „ultrán” ajánlották a rajongók figyelmébe.

A zenekar Fehérvárra a következő felállásban érkezik:

Brad Henkel – ének, trombita
Yedo Gibson – szaxofonok
Mikael Szafirowski – gitár
Gerri Jäger – dobok
Luc Ex – basszusgitár

A koncert a programajánlóban »