17. Jam-Bory-vár

Kisfesztivál
Mikor:
2015. május 16. 16:00 – 22:00
Hol:
Bory-vár
Székesfehérvár
Máriavölgy 54.
Belépő:
900 Ft (12 éves kor alatt ingyenes)
Szervező:

MéhKasAulaEsőhelyszín: A Szabadművelődés Háza (Fürdő sor 3.)
Honlap: www.mehkasaula.hu, www.bory-var.hu
Szervező: MAKE – Méhkasaula Kulturális Egyesület
Támogató
: KNYKK Zrt.

 

Jam-Bory-vár

MŰSORREND:

 

16.00: Retextil és Fonalkommandó workshop

Családi program / Százoszlopos udvar

Retextil (Pécs)
A Retextil workshopján az érdeklődők olyan különleges módszerbe kapnak bepillantást, mellyel csökkenthetik a környezetükben felhalmozódó háztartási textilhulladék mennyiségét.

Ősi kézműves technikákat ismerhetnek meg, miközben megtanulják, hogy lehet később otthon, költségektől mentesen művészeti értékkel bíró használati tárgyakat, ruhákat, kiegészítőket és berendezési tárgyakat készíteni.

Retextil

Munkában a Retextil

 

A 2004-ben alapított pécsi Retextil Alapítvány tevékenysége a social design-nak szinte minden aspektusát magába foglalja.

Hiszen a Retextil a 21. század társadalmi és környezeti problémáira érzékeny gondolkodásmóddal olyan komplex termelési rendszert alakított ki, mely megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő embereknek segít visszatérni a munka világába, egyszersmind egyedülálló technikái segítségével a háztartási textilhulladékból fonalat, abból pedig lakberendezési tárgyakat, divat-kiegészítőket készíthetünk.

Fonalkommandó (Székesfehérvár)

Az öt hölgy alkotta csapat behorgolja a vár oszlopait.

Balról Szépvölgyi Viktória, Albrech Karola, Dévényi Ágnes, Buzsáki Nóra – igazoltan hiányzott Zseli Erika (Fotó: Nagy Norbert)

Balról Szépvölgyi Viktória, Albrech Karola, Dévényi Ágnes, Buzsáki Nóra – igazoltan
hiányzott Zseli Erika (Fotó: Nagy Norbert)

Magukról: „A fonalkommandót jelenleg 5 horgolni és kötni szerető, a világra nyitott székesfehérvári nő alkotja. mindannyian beleszerettünk a street-art Amerikából indult gerilla-kötős/gerilla-horgolós műfajába, aminek eredeti célja az volt, hogy értékes kézimunkával takarja el a köztéri csúfságokat. ma már nem csak dekorációs elemként, hanem komoly morális üzenethordozó eszközként is használják szerte a világon. Hisszük, hogy Székesfehérváron is sok olyan köztéri elem van, amit ember-közelibbé varázsolhatunk pár hurkolással és amelyekre jobb ránézni, ha a fonalkommandó már arra járt… szívesen vállaltuk a Hírbelebumm Szent János-köz feldíszítésére irányuló felkérését; az itt használt munkákkal pedig feldobtuk a belváros egyes zugait. a fonalakat a saját készleteinkből, a munkát a saját szabadidőnkből vesszük el azért, hogy a végső célt elérjük: mosolyogjanak azok, akik találkoznak a bekötött/behorgolt alkotásokkal. sajnos rongálások, lopások előfordulnak; reméljük, hogy kellő kitartással hamarosan elérjük, hogy az utca embere is megérti: szándékunk a mosolyra fakasztás! a fonalkommandó nyitott minden kötni és horgolni tudó aktív gerilla-jelölt csatlakozására.”

A Fonalkommandó gerillaakciókban díszíti fel Székesfehérvárt (Kocsis Noémi írása a feol.hu-n – 2015. április 19.)

17.00: Kajárpéci Vízirevü / Napsugárkert

Ökológiai Meztéllábnyom
Környezettudatos rádiójáték 3D-ben

Ökológiai MeztéllábnyomHol volt, hol nem volt, a betétdíjas üveghegyen is túl, de még a fogyasztói árba bekalkulált göngyölegtengeren innen, volt egy mesebeli királyság.

Ebben a királyságban kimagasló volt a jólét, melyből mindenki egyaránt részesült.

A tyúkok aranytojást tojtak, az alattvalóknak saját hétfejű sárkányaik voltak a fűtéshez és a főzéshez, minden konyhában alapfelszerelésnek számított a terülj-terülj asztal, a kertekben égig érő fák és paszulyok nőttek, a házak valóságos paloták voltak, amiket privát kacsalábak forgattak lágyan a nap 24 órájában.

A nép szerette is az öreg királyt és a király is igen szerette a népét.

Ne feledjük, ez egy mesebeli királyság volt!

A nép boldogan élt, a birodalom helyzete sziklaszilárd volt és magabiztos erőt sugárzott.

A szomszédos országokkal békességben éltek, így külső támadástól sem kellett tartaniuk.

A holnappal nem gondoltak, birodalom szerte az a mondás járta, hogy: „– Egy nap az élet, három nap egy esztendő, vigadjunk hát, eb aki búsul!”

Kajárpéci Vízirevü

És vigadtak is, abban nem volt hiba. Hencidától Boncidáig folyt a bor, az udvari zenészek húzták a talp alá valót, a nép pedig, élén az öreg királlyal, olyan jólétben dőzsölt, hogy olyan tényleg csak a mesében létezik.

Ez így ment az idők kezdetétől, ezért királyság minden lakója joggal hihette azt, hogy így is fog menni az idők végezetéig, és még azon is túl.

De nem így alakult.

A bölcs természet, mely hatalmasabb minden birodalomnál és minden királynál, megelégelte ezt a felelőtlen viselkedést, és közbelépett…

18.00: Megnyitó / Százoszlopos udvar

A Bory család képviseletében Kovács Andrásné megnyitja az estet. (bólé, tea és teasütemény)

18.10: Moderntokyo-koncert / Százoszlopos udvar

Moderntokyo
Pintér Gábor – trombita; Mátis Gergő – dob; Kis Róka Csaba – basszusgitár
http://moderntokyo.bandcamp.com/releases

moderntokyo1_650_A Moderntokyo 2013 őszén alakult dob, trombita, basszusgitár felállású trió. Zenéjüket leginkább a műfajok közti szabad átjárhatóság, a szám­szer­ke­ze­tekkel való ötletelés és a könnyűzenei konvenciókhoz való fenntartások jellemzik. A gyakori groove alapot a trombita kötetlenebb játéka ellenpontozza. A hangszerelés determináltsága és a hangszerek akusztikus megszólalása leginkább a jazz világát idézik, ez ugyanakkor egyfajta minimalista szemléletet is tükröz. 2014 novemberében jelentették meg első lemezüket Moderntokyo címen.

moderntokyo2_800

 

19.00: A város bőre kiállításmegnyitó / Vagyóczky terem

A VÁROS BŐRE. Székesfehérvár látható rétegei 1800–2015

Kortárs régészeti kísérlet, amely a fotográfia eszközével próbálja Székesfehérvár (közel)múltját feltárni, a város – 1989 utáni, rendszerváltás előtti, a két világháború közötti, századfordulós és 19. századi – rétegeit felfejteni, tárgyi valóságát láthatóvá tenni. Pallag Zoltán fotókiállítása néhány izgalmas helyre mutat rá a város szövetében, szándéka szerint felvillantva ezzel a további kutatások lehetőségét.

A tárlatot Frazon Zsófia néprajzkutató ajánlja a közönség figyelmébe.

pallagz_avarosbore

19.30: The Mighty Fishers-koncert / Százoszlopos udvar

The Mighty Fishers
Schlosser András – gitár; Ádám Péter – gitár; Roza Tamás – billentyű; Szélinger Anna – ének; György Ákos – ének; Kolonics Máté – dob; Sütő-Nagy Ádám basszusgitár

The Mighty Fishers tradicionális rocksteady, early reggae és lovers’ rock zenét játszik, egyedüliként Magyarországon. Az autentikus hangzást a hét tagú banda hangszerelése garantálja: dob, basszus, gitárok, orgona, két főének és az elmaradhatatlan vokálok.

The Mighty Fishers

Első kislemezük (“High Four”) 2011 őszén jelent meg, azóta elérhető online a Liquidator Music (ES) honlapján, SoundCloud-on és sok másik dallal együtt a zenekar YouTube csatornáján. A lemez egyik dala megjelent a német Mad Butcher Records Skannibal Party vol. 11 válogatáslemezén is.

http://soundcloud.com/mightyfishers
http://www.youtube.com/user/mightyfishers
http://www.madbutcher.net/index.php?id=44&backPID=37&tt_news=806
http://www.liquidatormusic.com/tienda/en/ska-actual-cd/6713-high-four.html

A zenekar rendszeresen koncertezik Európa szerte, többek között megfordult már Szlovákiában, Ausztriában, Németországban, Svájcban, Franciaországban, Belgiumban, Horvátországban, Olaszországban és persze több helyen Magyarországon is: Budapesten és vidéki helyszíneken egyaránt. A banda sok más helyszín mellett meghívást kapott a Sziget Fesztiválra, a horvátországi Skaville Festival-ra, a német This Is Ska-ra és a Rototom Sunsplash 2012-re is.

Számos külföldi magazin készített interjút a zenekarral Franciaországban, Németországban, Belgiumban, illetve több lemezkritika is napvilágot látott.

A német Rockingsteady E-zine interjúja pl. itt olvasható: http://www.rockingsteady.de/deu/ezine/ezine_10_original.pdf

2012 júniusában a The Mighty Fishers megjelentette, ‘Where Are You?’ című kislemezét, valamint első videoklipjét is, melyek a zenekar Soundcloud illetve Youtube csatornáján elérhetőek.

Első nagylemezük („Soul Garden”) 2014 áprilisában látott napvilágot. Tizenhárom szám, CD-n és bakeliten, három kiváló kiadó közös gyermekeként: Mad Butcher Records (Németország), Redstar73 Records (Spanyolország) és Casual Records (Franciaország).

Ez a zenekar eredeti rocksteady stílusával és hangzásával felejthetetlen, egyedi színfoltja klubkoncerteknek és fesztiválprogramoknak egyaránt.

A zenekar hivatalos oldalai: http://facebook.com/mightyfishers, http://themightyfishers.com

20.40: Guca Partyzans Brass Band-koncert / Százoszlopos udvar

2012 nyarán alakult meg a kilenctagú Guca Partyzans, mint Magyarország első balkán rezesbandája, magyar profi jazz zenészekből. Célja, hogy Magyarországon is elérhetővé váljon a balkáni szerb “underground” trombita zene.

guca_800

A legtüzesebb balkáni rezesek, a méltán világhírű brigád, akik a cigányzenét más tradíciókkal és stílusokkal is vegyítő repertoárjukkal lépnek fel a Várban, s keltenek forró katartikus hangulatot ezen az estén. A Guca Partyzans zenekar alapvetően koncertzenekar, de közkedveltté váltak esküvőkön, illetve különböző rendezvényeken, kiváló és profi mesterei a hangulatteremtésnek.

A Macskajajtól a slágereken át a klasszikusokig mindenbe belenyúl, és semmit nem ront el.

22.00: Molnár Hajnalka és a PirKompánia: Tűzkerék

tűztánc és zsonglőr egyesület + vendégeik / a vár egész területén

A PirKompánia évről-évre újrafogalmazza önmagát, ismét új irányt céloztunk meg, mely nagyszerű csapatmunkát eredményezett, újabb fiatalok kapcsolódtak be, akik részévé váltak az alkotói körforgásnak.

A kompániát tízen alkotjuk. Sok tűz, nagy tér, csillagérintők, akrobatikus interakciók, izgalmas energiák és látványos meglepetések… ((((tűzszoknya, tűzkerék, tissue))))

A Bory-vár csodálatos kertjében tüzek fátyolfényével invitáljuk utazásra a nagyérdeműt, hiszen a tűzben történetek vannak.

 

Egyéb programok:

Elefánt udvar: A délutáni óráktól a sexpants pörgeti a korongokat.
A Lenny Lenoks és Tony Mareno alkotta párost a Kossuth-utcai klubból ismerheti a közönség, aki nem, annak jó alkalom a mai nap.

Napsugárkert: MOIRE „elektro zen kert” Hanginstalláció Kovács Balázs vezetésével

Sötétedéstől, a vár egész területén: FÉNYSZÓRÓ (Méhkas Dia Projekt)

l’intérieur de la lumiere (fény enteriőr)

A dia projekt a party kultúrából a steet art-ba került, architekturális vetítéseket valósít meg köztereken és belső terekben egyaránt. A vetített diakép fénymontázst alkotva az épületek belső és külső falain ún. „tapéta” jelleggel fénybe csomagolja a környezetet. A diavetítő, mint „fényfestő” ecset funkcionál, segítségével „belakjuk” a teret, alkalmazkodva az adott helyszínhez és a formai adottságokhoz.

A virtuális épületfestés a vizualitás régi/új médiumaként a szcenográfiai elemeket kiviszi az emberek közé (a „scaenographia” többek között a római villák falfestését is jelentette). A terület mára kitört a „belső” térből és a sreet art-ba került át, mint egy helyspecifikus művészeti irány, néhol public art, politikailag letisztított megjelenéssel (Talpra Magyar Street Art nemzeti trikolor vetítés).

Az utóbbi években a helyszínen „élő festéssel”, mint látványelemmel gazdagítottuk a programjainkat.

2010-től kinetikus elemekkel mozgásba hoztuk a statikus vetítéseinket.

Alkalmanként intermediális vetítésekre is alkalmunk adódik (almásderes lovak vetítése – Aba Napok, Velence-tavi vitorlások vetítése, sípályák vetítése az Alpokba – Puj St. Vincent, Vars), tágítva ezzel a street art határait.

A gyökerekhez visszatérve szcenográfiai environmentet alkalmazva koncerteken, színházi előadások alatt is vetítettünk (16. WOMEX (World Music Expo), Koppenhága, 2010.).

Fő célunk a csírázó intellektuális street art avangard beépítése a meglévő kortárs képzőművészeti kontextusba.

A Bory-vártól a KNYKK Zrt. különbuszai díjtalanul szállítják át a közönséget a városközpontba.

Jam-Bory-vár after party »