Makk Károly és a Szerelem

Idén ünnepli 90. születésnapját Makk Károly filmrendező, forgatókönyvíró, színész. A legendás alkotó május 20-án, szerdán 18 órától a Cinema City 10-es termében lesz a fesztivál vendége, ahol a Szerelem című, 1971-ben készült filmjét is levetítik.

Makk Károly 1925. december 23-án született Berettyóújfalun. Mozigépész édesapja révén már gyerekkorában került közel a filmekhez, érettségi után pedig a Hunnia Filmgyárban vállalt munkát, közben a Pázmány Péter Egyetem magyar-művészettörténet-esztétika szakos bölcsészhallgatója volt.

Országos Széchényi Könyvtár: Makk Károly - indafoto.hu

Országos Széchényi Könyvtár: Makk Károly – indafoto.hu

A Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező szakát 1946 és 1952 között végezte el. Első filmjét az akkori hatalom betiltotta, az ötvenes évek elején egy ideig traktorosként dolgozott. 1952-ben került a MAFILM-hez, mint társrendező. Első játékfilmje a Liliomfi volt 1954-ben. Korszakhatárokat jelentő alkotások fűződnek a nevéhez, köztük olyan legendás filmek, mint a Szerelem, a Mese a 12 találatról, a Ház a sziklák alatt, az Elveszett paradicsom vagy a Macskajáték.

1951-től a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára, később docense, majd egyetemi tanára volt. A Magyar Művészeti Akadémia és az Európai Filmakadémia tagja. Szerelem című filmjét 2001-ben Minden idők legjobb 100 filmje közé választották.

Részletek a programajánlóban »

Makk Károly köszöntése