„Egy igazán vidám, dögös gyerekműsor”

Abban a szerencsés helyzetben van a székesfehérvári 16. Kortárs Művészeti Fesztivál közönsége, hogy elsőként láthatja és hallhatja Ágoston Béla legújabb formációjának, a Gauditóriumnak koncertjét. A zenekar is és a műsor is 2015. május 15-én 17 órakor debütál a fesztivál megnyitóján.

Ágoston Béla, a zenekar vezetője éppen a zenekar próbájáról ment hazafelé, amikor felhívtam telefonon, hogy beszélgessünk a programról. Kíváncsi voltam, miért éppen a Gauditórium nevet választották maguknak. Elmesélte, hogy olyan szót, kifejezést keresett, ami amellett, hogy hangzatos, valami mögöttes üzenetet is hordoz. Azt szerette volna, ha a zenekar nevében benne van mindaz, amit képviselnek. Így olyan jelentős szavakra bukkanhatunk ebben a névben, mint az auditórium, vagy Gaudi neve, de a „Gaudeamus igitur”-t is – vagyis a vidámság, az örvendezés gondolatát is eszünkbe juttathatja. Nem véletlenül.

Gauditórium

A formáció régi és új zenésztársakból, barátokból áll, és akad köztük, örvendetes módon, egy székesfehérvári születésű is, nevezetesen Horváti Kata énekes, aki már az Etnofaunban is feltűnt. Vele együtt a zenekart Rózsa István (ének, tuba), Gyulai Csaba (ének, ütőhangszerek, vonóshangszerek), az ikerpár Móser Ádám (harmonika, furulya, duda) és Móser Tamás (gitár, mandolin, koboz) és persze, Ágoston Béla (ének, gitár, fúvosok, steel drum) alkotja.

A Friss tinta! című kortárs gyerekvers antológia a Csimota Könyvkiadó és Pozsonyi Pagony közös kiadásában jelent meg 2005-ben, és számomra egy meghatározó kötet lett. Meggyőződésem, hogy minden háztartásba kellene belőle egy példány – legalább egy! Ebben egyet is értettünk Ágoston Bélával, aki szintén úgy gondolja, ez a könyv telis-tele van rengeteg jó verssel.

A kötetet egy különleges koncert-előadás kapcsán ismerte meg, amikor a Nagyváradi Állami Színházban nemrégiben bemutatott Brémai muzsikusok zeneszerzőjeként vagy, ahogy ő nevezi magát: „zeneközelítőjeként” dolgozott. A darab rendezője Rumi László volt, ő válogatta ki azt a 25 kortárs gyerekverset, amely az előadás gazdag, színes világához szorosan kapcsolódik. Ágoston Béla a bemutató után továbbálmodta ezeknek a megzenésített verseknek a sorsát.

bremaiplakat

„Eddig elkerültem a gyerekvers megzenésítéseket, nem akartam »Kaláka-utánzó« lenni, viszont ezt felülírta bennem a versek ereje és egy kialakuló koncepció. Már Nagyváradon kirajzolódott a versek és a zenék karaktere, és volt, hogy egy nap három zene is kipattant a fejemből. Ez nem egy erőszakosan akart dolog volt: a legszebb ebben az egészben az, ahogy az egyes építőelemek egyszerűen létrehozták bennem ezt az anyagot. Akkor gondoltam először arra, hogy kiállhatnék egy igazán vidám, dögös gyerekműsorral.”

Éppen akkor állt össze az új stáb, a fent említett Gauditórium, akiket eredetileg azzal az elképzeléssel gyűjtött maga köré, hogy a világzene megújításával kapcsolatos munkába kezdjenek. „Megkérdeztem őket, lenne-e kedvük ahhoz, hogy a Friss tinta verseivel dolgozzunk először. Mindenki velem tartott a csapatból, így ezzel a műsorral kezdődött közös munkánk. Nagy hálóval merítettem a Rumi László által kiválogatott 25 versből, és jobban bele is kellett nyúlnunk a dalokba, hiszen a színházban kevesebb idő jutott a zenére, egy koncerten viszont élvezhetőbbé kell tennünk a zenei történést is. Izgalmas feladat volt a színpadról koncertre vinni ezt a műsort. A kortárs verseken kívül beemeltem a műsorba régebbi dalokat is, például egy Robert Burns és egy D. Németh István verset. De hallhatnak majd, többek között három számomra fontos Oravecz Imre verset, egyet Müller Péter Sziámitól és egy Gryllus Vilmos művet megzenésítve. Mindenféle stílus megjelenik majd: népzene, jazz, és lesznek újra instrumentális elemek is. Nagyon érdekes hangszerekkel egy igazi hangszerarzenál mutatkozik majd meg.”

Ágoston Béla ízelítőként elküldte nekünk Tóth Kriszta Véznaujjú maki című versének megzenésített változatát, amit most a nagyváradiak előadásában hallgathatnak meg.

 


Úgy gondolom, ez a koncert igazi kuriózum lesz: gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Hallgassák meg élőben is, a Gauditórium előadásában, május 15-én, a Kortárs Művészeti Fesztivál megnyitóján!

Gauditórium