Aprólékos munkák tömör mesékhez

Megnyílt a fesztivál első tárlata

Fehér éjszakák, fekete nappalok címmel nyílt meg Kövi Krisztina tervezőgrafikus-művész tárlata a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában.

Hajszálvékony vonalak, gazdagon kidolgozott felületek, rengeteg munka egy-egy linómetszetben. „Aprólékos munkák tömör mesékhez” – ez lehet a látogatók első benyomása a végtelenül finom munkákról, amelyek a paravánokon és a tárlókban sorakoznak. Főleg, miután a hozzájuk tartozó finn népmesék közül is meghallgatott kettőt…

Aprólékos munkák tömör mesékhezMaczó Péter tervezőgrafikus-művész, egyetemi docens megnyitójában ugyancsak a képek finomságára, az alkotó sajátos színvilágára hívta fel a figyelmet, miközben bemutatta pályakezdő kolléganője eddigi munkásságát is.

IMG_7493

Kövi Krisztina a Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetében szerzett diplomát tervezőgrafikus-művész szakon. A SAMPO Székesfehérvári Finnbarátok Körének aktív tagjaként nem meglepő, hogy utolsó tanévét egy finnországi képzőművészeti egyetemen töltötte, mint Erasmus- illetve Campus Hungary ösztöndíjas hallgató, és a kiállításon látható diplomamunkáját is az említett intézmény falain belül hívta életre. A tárlat anyagát finn népmesékhez készült linóleummetszet illusztrációk képezik, amelyeket az alkotó egy kétnyelvű kötetbe rendezett: saját maga fordított 12 népmesét. Az elképzelt, és csak diplomamunkaként, néhány példányban megvalósult mesekönyv egyik féltve őrzött példányába a kiállítás vendégei bele is lapozhattak.

A La Fontaine-mesékre emlékeztető, tömör és tanulságos, csattanóval végződő 12 finn népmese közül kettőt olvastak fel a SAMPO Székesfehérvári Finnbarátok Körének tagjai – magyarul és finnül is, hogy rövid időre a jelenlévők is élvezhessék a dallamos finn nyelvet.

A tárlat június 13-ig tekinthető meg, a könyvtár nyitvatartási idejében.

További információk a műsornaptárban »